Els Estrets d´Arnes
(3)
(0)
Els Estrets d'Arnes

Meravellós i suggeridor itinerari de descoberta del riu Estrets, al Parc Natural dels Ports

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

110 m

Distància totalDistància total

10,4 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:30 h

altitud_minimaAltitud mínima

468 m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament de Biarnets

altitud_maximaAltitud màxima

570 m

distanciaPoblació més propera

Arnes

Excursió lineal de 10,4 km (anada i tornada) i 110 m de desnivell positiu que remunta el riu Estrets des de l'aparcament dels Biarnets fins a l'àrea de lleure de la Franqueta. Des de Biarnets seguim el riu, passem pels engorjats dels Estrets i sortim a l'aparcament del Mas de Lliberós. En aquest punt creuem el riu i seguim per l'altra riba fins a l'àrea de la Franqueta. Per tornar al punt d'inici de la ruta desfem el camí fet a l'anada.

El riu Estrets, amb preciosos gorgs -o tolls- de color blau turquesa i envoltat dels engorjats de vertigen que li donen nom, és una de les joies del Parc Natural dels Ports. Aquest curs d'aigua neix en un abrupte barranc situat als peus de les Rases del Maraco, ben bé al cor dels Ports, i es desplaça cap al NO fins a la seva unió amb el riu Algars, passant molt a prop del bonic poble d'Arnes, situat al S de la comarca de la Terra Alta.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:30 h en total: 1:15 h des de l'aparcament de Biarnets fins a l'àrea de lleure de la Franqueta. 1:15 h per tornar des de la Franqueta fins a l'aparcament de Biarnets.

: Tot l'any. A l'estiu cal anar ben protegit del sol i portar aigua abundant. En època de pluges el riu Estrets pot anar desbordat i els torrents laterals poden baixar amb molta aigua. En aquest cas es recomana no fer la ruta.

: Recomanem portar binocles per a l'observació d'aus.

: En dies de molta calor es recomana realitzar l'itinerari ben d'hora o abans del capvespre. I anar proveïts d'aigua i gorra o barret. A l'estiu i per setmana santa l'accés al riu Estrets està regulat i l'aparcament és de pagament.

Com arribar-hi en cotxe

Accedim a l'aparcament de Biarnets des de la població d'Arnes, on podem arribar des de Tortosa (Baix Ebre) o des de Gandesa (Terra Alta).

Si venim des de Tortosa, en aquesta població agafem la carretera C-12 en direcció N (Xerta). Passat el nucli de Xerta ens desviem a l'esquerra (punt km 33) per la carretera N-230b (C-112) fins a Prat de Comte i, aquí, enllacem amb la carretera T-333 que agafem en direcció a Arnes, on arribem al cap d'uns 15 km.

En cas de venir des de Gandesa, en aquesta població agafem la carretera TV-3531 fins a Bot. A Bot agafem la T-334 en direcció a Horta de Sant Joan. Passem i deixem enrere Horta de Sant Joan i continuem per la mateixa carretera T-334 fins a desembocar a la carretera T-333. Agafem aquesta via en direcció a Arnes, on arribem al cap de 6 km.

Un cop a Arnes, creuem la part sud d'aquesta localitat seguint els carrers Aragó, Terra Alta i Doctor Trueta fins que sortim a sota de la plaça a on es troben l'Ajuntament i l'església de Santa Magdalena. Agafem una pista asfaltada que es dirigeix cap al SE seguint les indicacions cap els Estrets i el Toll Blau. Al cap d'uns 10 minuts avançant per aquesta via arribem a l'esplanada de Biarnets, on estacionem el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Centre d´Interpretació de la Mel
  Centre d'Interpretació de la Mel

  El Centre d'Interpretació de la Mel d'Arnes és un espai d'exposició i de divulgació sobre el món de la mel i la cultura que l'envolta. L'apicultura ha estat una de les activitats tradicionals d'Arnes i la Terra Alta i aquest museu ens hi acosta d'una manera lúdica i divertida (més informació i horaris: 977 435 134). A més a més, cada mes de juny se celebra a Arnes la Festa de la Mel, amb productors locals, tallers, tastos i cercavila.

  Coordenades GPS: 40.910888º 0.261871º

 • Ajuntament d´Arnes i centre històric
  Ajuntament d'Arnes i centre històric

  El pintoresc casc antic d'Arnes està declarat Bé d'Interès Cultural. Els seus carrerons plens d'encant amaguen portalades històriques i diverses construccions centenàries entre les que destaca l'edifici de l'Ajuntament, que va ser construït l'any 1584 pel mestre d'obres Joan Vilabona de Queretes i és un dels primers edificis renaixentistes de Catalunya.

  Coordenades GPS: 40.909880º 0.260710º

 • Ecomuseu dels Ports
  Ecomuseu dels Ports

  L'Ecomuseu dels Ports està situat al nucli històric d'Horta de Sant Joan i és una visita ideal per aprofundir en el coneixement d'aquest territori, tant des del punt de vista de la natura com a nivell social i cultural. L'Ecomuseu disposa de diversos espais, entre els que destaquen l'exposició permanent "L'home i els Ports" i una maqueta de gran format de tot el massís.

  Coordenades GPS: 40.953420º 0.317080º

 • Centre Picasso d´Horta
  Centre Picasso d'Horta

  Pablo Picasso va fer dues estades de diversos mesos a Horta de Sant Joan que van marcar profundament la seva vida i obra, la primera l'any 1898 i la segona l'any 1909. El Centre ens proposa un recorregut per les obres que va pintar Picasso durant aquestes estades i la interpretació que va fer dels paisatges i ambients d'aquest territori fascinant. Més informació i horaris: centrepicasso.cat.

  Coordenades GPS: 40.953286º 0.316285º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem aquesta bonica ruta a (1) l'aparcament de Biarnets (0:00 h - 468 m). Seguint les indicacions cap als Estrets, prenem un corriol ben definit i senyalitzat que ens porta fins a la boca S dels colossals Estrets d'Arnes, parets de roca conglomerada on hi nien tot tipus d'aus, sense faltar-hi rapinyaires carismàtiques com el falcó pelegrí. Entrem al congost i remuntem el riu Estrets per la seva riba dreta orogràfica seguint un sender molt còmode, amb una canalització per on flueix l'aigua de boca que va al poble d'Arnes. Els Estrets d

Entrada als Estrets d'Arnes.

Els Estrets d

Belles parets de conglomerat que modelen el paisatge dels Estrets.

Els Estrets d

El riu, el bosc submediterrani i les parets de roca conglomerada.

Els Estrets d

Detall de cornises a les parets de roca.

Els Estrets d

Vegetació aquàtica al riu Estrets.

Aviat arribem al preciós (2) Toll Blau (0:15h - 485m), format per la pròpia erosió de l'aigua amb els còdols que aquesta transporta. Aquí entrem al gran santuari natural que constitueixen els Estrets d'Arnes, d'una bellesa que en cap moment ens deixarà indiferents. Els Estrets d

El Toll Blau.

Si alcem la mirada, potser podrem veure algun gran rapinyaire com el voltor comú o, amb més sort, l'àguila daurada, el trencalòs o l'aufrany. El recorregut entre el riu i el seu engorjat ens transporta a una època primitiva, més propera al món dels dinosaures que a la nostra. Els Estrets d

El cor dels Estrets d'Arnes.

Els Estrets d

Detall dels tolls que resten al riu Estrets en períodes de sequera.

Els Estrets d

Vistes del riu que segueix excavant al seu pas, amb el camí que ens permet caminar per aquest entorn espectacular.

Després d'envoltar un parell de meandres sortim dels Estrets i el paisatge, tot i que abrupte, es fa menys vertical. Els Estrets d

El camí progressa a mig vessant entre les parets de roca i el riu Estrets.

Els Estrets d

Aigua cristal·lina sortint ja dels Estrets.

Els Estrets d

Pal indicador per accedir als Estrets.

Els Estrets d

Xapa de la travessa Estels del Sud que indica les direccions de Paüls i Arnes.

De seguida arribem a l'(3) aparcament de Lliberós (0:34h - 515m), on descartem el camí que porta fins al mas abandonat de Lliberós (esquerra) i continuem recte (E) pel mateix camí, que es converteix en pista. Al cap de pocs metres deixem aquest camí -que continua fins a la Franqueta per aquest costat del riu- i nosaltres creuem a l'altra riba per un pas sobre el riu Estrets.

Seguim ara per la riba esquerra orogràfica del riu Estrets, creuant uns antics camps de conreu i dirigint-nos cap al següent meandre que fa el riu, que el passem a mig vessant d'una cresta rocallosa. Un cop a la solana d'aquesta, comencem a percebre els usos històrics d'aquesta vall, molt explotada fins a mitjans del segle XX. Deixem a la nostra dreta el torrent que baixa de la vall d'en Cabús i seguim sempre propers al curs d'aigua. Passem un altre meandre i el camí se situa darrera d'una altra paret rocallosa. Després d'un torrent trobem l'enrunat mas del Canyissar i, tot seguit, creuem un segon torrent. Descartem el camí que puja cap al mas de Corretja (també en runes) i cap a un antic forn de calç, nosaltres continuem cap a l'esquerra pel camí riberenc. Després de creuar un tercer torrent seguim riu amunt fins que arribem a un altre engorjat. De seguida ens desviem a l'esquerra i passem novament a l'altra riba per una passarel·la de fusta. Avançant ara per l'ampla i còmoda pista ens atansem fins al (4) mas de la Franqueta (1:15h - 560m), als voltants del qual hi ha una àrea de lleure ideal per aturar-nos-hi, amb taules de pedra, bona ombra i panells interpretatius del parc natural.

Per tornar al punt d'inici desfem el camí fet o, si ho preferim, agafem la pista que des del mas de la Franqueta ens porta directament fins a l'aparcament de Lliberós. En aquest punt reprenem el camí dels Estrets i seguim baixant fins a l'(1) aparcament de Biarnets (2:30h - 468m).
 Els Estrets d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta