pdf-ruta46
Circular per la Muntanya d’Olèrdola

Descobrim l’extens patrimoni històric de la Muntanya d'Olèrdola: restes arqueològiques, coves, esglésies, fonts, barraques de pedra seca, forns de calç...

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

+ 290 m / - 290 m

Distància totalDistància total

7,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:00 h

altitud_minimaAltitud mínima

169 m

distanciaPunt de sortida / arribada

Conjunt Monumental Olèrdola

altitud_maximaAltitud màxima

340 m

distanciaPoblació més propera

Sant Miquel d’Olèrdola

Ruta circular de menys de 8 km que surt des del Conjunt Monumental d'Olèrdola. L’itinerari comença en descens, passa per la font de Fontanilles i, a continuació, s’enfila cap a la cova de Segarulls. Després de visitar aquesta balma retornem al camí principal. Passem per un forn de calç i una barraca de pedra seca i tornem a guanyar alçada fins a la font de l’Ametlló. Des d’un ampli altiplà podem accedir opcionalment a les balmes de Cal Ximet, superant el pas equipat de Maricel. La tornada es fa pel forn de Can Castellví i el Pla dels Albats on hi ha les runes de l’església de Santa Maria i una necròpolis.

La muntanya d'Olèrdola ha estat històricament un enclavament estratègic habitat des de temps molt remots. La seva situació, entre la plana del Penedès i les muntanyes del Garraf, la converteixen en una talaia impressionant. La ruta que us proposem transcorre íntegrament dins del Parc d’Olèrdola, un espai natural protegit prolongació del Parc del Garraf. El seu paisatge està conformat per conreus, bosquines i màquies que amaguen un complet conjunt monumental amb restes d’època neolítica, ibera, romana i medieval. Gran part d’aquest patrimoni també està protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional i com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El conjunt arqueològic i monumental d’Olèrdola acull un centre d’interpretació gestionat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i podem visitar-hi l’església romànica de Sant Miquel, construida al segle XI i ampliada al segle XII, l’espectacular cisterna romana, els vestigis del castell medieval i les restes del poblat iber i de les muralles.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 0:35 h fins a la font de Fontanilles; 0:30 h fins a la cova de Segarrulls; 0:45 h fins a la font de l'Ametlló; 0:35h fins a la balma de Cal Ximet; 0:30h fins al forn de Can Castellví; 0:55 h fins al Pla dels Albats i 0:10 h fins al Conjunto Monumental d'Olèrdola.

: Mitjana. Cataloguem la dificultat d’aquesta ruta com a “Mitjana” degut a l’exigència de la pujada fins a la cova de Segarrulls i del pas de Maricel que cap superar per visitar les balmes de Cal Ximet. Si optem per no visitar ni la cova ni les balmes (no és indispensable per poder fer la ruta), la dificultat de l’itinerari passa a ser “Baixa”. El pas de Maricel és un tram amb cadenes i grapes només apte per a les persones habituades a progressar i grimpar per la muntanya.

: Tot l’any, tot i que en ple estiu és una zona on pot fer molta calor.

: La ruta que us proposem ressegueix parcialment l’itinerari senyalitzat “SL-C 131 Ruta de les fonts i els forns” del Parc del Garraf i Olèrdola complementant-la amb la visita a la cova de Segarrulls, la pujada fins a la font de l’Ametller i les balmes de Cal Ximet. Tant la pujada fins a la cova de Segarrulls com l’accés a les balmes de cal Ximet a través del pas de Maricel són opcionals (són desviacions d’anada i tornada des del camí principal). En el cas de la cova de Segarrulls el camí d’accés és una mica perdedor i pot estar embrollat algunes èpoques de l’any (caldrà anar seguint les fites per orientar-nos). En el segon cas, el pas de Maricel per accedir a les balmes de cal Ximet, és un tram equipat amb un conjunt de grapes a la paret amb cadenes i aporta un punt d’aventura i emoció a la ruta.

Com arribar-hi en cotxe

Podem arribar al Conjunt Monumental d’Olèrdola des de Vilafranca del Penedès o des de Vilanova i la Geltrú / Sitges. En ambdós casos agafem la carretera C-15 que uneix precisament les poblacions de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Situats en aquesta via ràpida, agafem la seva sortida 11 i enllacem amb la carretera local BV-2443 que porta fins al conjunt arqueològic i al Parc Comarcal d'Olèrdola (senyalitzat). Davant del Conjunt Monumental d’Olèrdola trobem un gran aparcament públic. Cal tenir en compte que el pàrquing té un horari limitat, per tant caldrà respectar-ne els horaris per no trobar-nos-el tancat.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
La ruta comença al mateix (1) Conjunt Monumental d'Olèrdola (0:00 h - 314 m) davant de la muralla romana. Aquesta muralla tanca el recinte i servia per defensar l’únic punt de la muntanya que no estava envoltat per penya-segats i està formada per quatre torres i una porta central. L’entorn on ens trobem és una autèntica joia històrica ja que en un espai molt reduït podem trobar un poblat iber, una impressionant fortificació romana i una ciutat medieval, esglésies preromàniques i romàniques i tombes medievals excavades a la roca. Recomanem, més enllà de fer la ruta, complementar l’experiència fent la visita a l’interior del conjunt arqueològic i monumental per veure, entre d'altres, una tintoreria ibera, una cisterna i una talaia romanes, l’església romànica de Sant Miquel -situada al capdamunt del turó del mateix nom-, les restes del castell d’Olèrdola i el museu amb les peces trobades i les explicacions per entendre aquest impressionant conjunt. Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Punt d’inici de la ruta, aparcament del Conjunt Monumental d’Olèrdola i les seves muralles romanes.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

L’accés al Conjunt Monumental està tancat i només s’hi pot accedir fent la visita en els horaris establerts pel centre.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Tenim unes molt bones vistes en direcció N de la muntanya de Montserrat, fins i tot podem identificar el Cavall Bernat.

Des de la part més alta de l’aparcament seguim la senyalització de la ruta “Entre Fonts i Forns”. Baixem unes escales de fusta que ens porten fins a un espai amb taules i bancs per a descansar i fer un pícnic (també hi trobem jocs pels menuts i, al fons, una barraca de pedra seca). Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Zona de descans amb taules, bancs i una barraca de pedra seca.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Barraca de pedra seca, just a l’inici de l’itinerari.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Senyalització amb les diferents opcions de senders i rutes, nosaltres inicialment seguim la ruta “Entre Fonts i Forns”.

Un senderó a mà esquerra ens porta fins a la part baixa de l’aparcament. Caminem uns metres per la carretera i ràpidament agafem el corriol que surt a la nostra esquerra. Davallem còmodament per un bosc de pins en direcció al Fondo de la Seguera i desemboquem en una pista.  Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Desemboquem en una pista i seguim recta.

La seguim recte i, al cap d’uns 200 m, agafem un camí que surt a l’esquerra i que ens porta fins a la (2) font de Fontanilles (0:35 - 205 m), un brollador d’aigua amb aixeta metàl·lica fixada en un mur i senyalitzat amb una placa de ceràmica. Seguim baixant fins que arribem novament a una pista (una cadena metàl·lica barra el pas als vehicles motoritzats), ens trobem a la cruïlla del Fondo de la Seguera i el torrent de Fontanilles. En aquest punt, nosaltres girem a l’esquerra pel camí de Seguera.

Avancem caminant còmodament pel fons de la vall.
 Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Un panell informatiu ens explica coses sobre l’indret.

Al cap d’uns minuts podem veure a la nostra dreta, penjada a dalt de tot d’un petit penya-segat, la cova de Segarrulls. Avancem uns metres més per la pista i intuïm, a la nostra dreta, un petit corriol que surt entre la malesa, creua un petit torrent i puja fins a la cova. Ascendint muntanya amunt en direcció NE tot seguint algunes fites i algun rastre de camí pedregós i estret, podem arribar fins a la (3) cova de Segarrulls (1:05 h - 205 m). A dins de la cova -que també es coneix com a cova de les Pintures- s’hi han trobat pintures rupestres d’estil esquemàtic i objectes de l’edat del bronze com fragments de sílex o una destral polida. També, alguns elements calcinats demostren el seu ús funerari durant la prehistòria. Aquest jaciment va ser inclòs a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1998. Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Pujant cap a la cova de Segarrulls.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Cova de Segarrulls.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Descansant a la cova de Segarrulls abans de continuar amb la ruta.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Després de visitar la cova, desfem el camí fins a la pista del fons de la vall.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Vegetació típica d’aquest zona i del Garraf: el margalló, l'única palmera autòctona de la península Ibèrica i les illes Balears.

Tornem al camí de la Seguera i seguim pel fons de la vall, per la mateixa pista per on veníem. El bosc de pins dona pas a alguns camps de conreu. Arribem a un forn de calç i a una barraca de pedra seca recuperada aquests últims anys i també protegit com a Patrimoni de la Humanitat, com a construcció de pedra en sec. Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Forn de calç situat al mateix costat del camí.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Podem donar la volta al forn per dalt i fins i tot podem entrar al seu interior.

Una mica més endavant, a mà dreta, trobem el camí que s’enfila cap a la font de l’Ametlló (cal estar atents). Si en aquest punt seguíssim el camí principal aniríem a parar directament al forn de calç de Can Castellví (punt de pas de la nostra ruta més endavant); nosaltres, però, agafem el camí que surt a mà dreta, creua uns camps de conreu i segueix pujant en fort pendent cap a un altiplà que tenim a sobre nostre. Abans d’arribar-hi, però, visitem la (4) font de l'Ametlló (1:50 h - 285 m), una cova excavada a la paret rocosa d’on brolla l’aigua. Actualment l’aigua raja per una aixeta moderna i està senyalitzada amb una placa de ceràmica. Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Cova a on es situa la font de l’Ametlló, una surgència natural d’aigua entre cingleres.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

La font de l’Ametlló.

Des d’aquest punt, l’ascens se suavitza. Finalment, assolim l’altiplà, punt amb molt bones vistes i on trobem diferents bassals d’aigua estancada en els forats que forma la roca calcària -pèlags-.  Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Vistes al fons de la vall.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Curiosos pèlags, tolls d’aigua a la roca calcària.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Bossa de la processionària del pi, cal parar atenció.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Vistes a l’església de Sant Miquel d’Olèrdola, amb el seu magnífic campanar.

Girem a l’esquerra i recorrem l’altiplà a través d’un sender pedregós. Deixem enrere a l’esquerra el camí que ens portaria a la zona d’escalada de la font de l’Ametlló i continuem pel camí de la dreta que voreja unes vinyes. Desemboquem a una pista i la seguim a l’esquerra fins que ràpidament trobem un petit corriol que surt a mà esquerra (marcat amb una fita, cal estar atents). Agafem aquest corriol i després de recórrer uns metres arribem al pas de Maricel, un conjunt de cadenes i grapes fixades a la paret ens ajuden a baixar amb seguretat un tram molt inclinat i situar-nos a la base de la cinglera N del Fondo de la Seguera. Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Baixant pel pas de Maricel agafats a les cadenes.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Les cadenes i les grapes ens ajuden a baixar amb seguretat.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Tram de cadenes i grapes al pas de Maricel.

Resseguim la cinglera i arribem a l’abric de Can Castellví, una balma natural d’uns 8 m de llarg, 2 m de fondària i 1 m d’alçada. En aquesta balma s’hi han trobat restes de pintures rupestres -fins a un total de 26 figures!-, totes elles incloses a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. També podem observar-hi diverses estructures com ara una pica per recollir l'aigua de les filtracions, perforacions per a bigues al sostre, conduccions o canals, una sitja circular retallada a la roca…  Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Coves de can Castellví.

Seguim el camí a peu de cinglera i topem amb un curiós plat de premsa esculpit sobre una roca calcària massissa d’uns 70 cm d'alçada. Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Trobem al mig del camí un plat de premsa fet en una gran roca calcària.

Arribem finalment a la (5) balma de Cal Ximet (2:25 h - 275 m). Es tracta d’una cova espectacular, d’uns 20 m de llargada, uns 10 m de fondària i uns 10 m d’alçada. Al seu interior hi podem observar diferents estructures excavades a la roca (forats per a bigues, escales i dos grups de sitges considerades d'època medieval), pintures rupestres i restes de pigment. Tot el conjunt està protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional i les pintures també estan incloses a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.  Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Balma de Cal Ximet.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Balma de Cal Ximet i tota la cinglera.

Després de descobrir aquest patrimoni cultural i històric tan interessant, seguim amb la ruta i, per fer-ho, desfem el camí, superem de nou el pas de Maricel (ara el fem de pujada, més còmodament) i continuem fins que ens tornem a situar a la pista per on veníem. Continuem en el mateix sentit que portàvem i, al següent trencall senyalitzat, agafem el camí de l’esquerra que ens porta cap a can Castellví. Fem un curt tram en baixada per la carretera de Moja a Dalmar, en direcció al Fondo de la Vall Oest. Un nou desviament senyalitzat a l’esquerra ens retorna al Fondo de la Vall. Pocs metres després trobem el trencall (dreta) que ens condueix fins a l’imponent (6) forn de Can Castellví (2:55 h - 254 m). Aquest edifici es considera una de les instal·lacions cimenteres més antigues de Catalunya. Té dos cossos amb boca superior i xemeneia. Els edificis annexes servien com a habitatge dels treballadors, estables i magatzems, i van estar actius fins a l’any 1906. Al darrere hi ha la pedrera d’on s’extreien les roques calcàries que, cremades a més de 900 ºC, es transformaven en calç. Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Forn de can Castellví.

Des d’aquest indret enllacem amb el camí que ens ha de portar de nou al Conjunt Monumental d’Olèrdola. A continuació abordem un tram amb forta pujada a través d’un terreny obert on domina la vegetació arbustiva. Superat aquest ascens, fem un petit tram de baixada i tornem a pujar fins que assolim el punt més alt de la ruta, just en el punt on enllacem amb el Camí de Daltmar al castell d’Olèrdola i des d’on tenim unes molt bones vistes de l’entorn: l’església de Sant Miquel d’Olèrdola, la cinglera de la font de l’Ametlló, el Fondo de la Vall, la plana del Penedès, Montserrat, el Prepirineu, Canyelles, el mar Mediterrani...  Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Vistes a Sant Miquel d’Olèrdola.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Detall del campanar de l’església de Sant Miquel d’Olèrdola, actualment en molt bon estat.

A partir d’aquí només ens falta seguir la pista que voreja per la dreta el turó de Sant Miquel on hi ha les restes del castell d’Olèrdola. Després d’una lleugera pujada arribem a un trencall on nosaltres continuem recte planejant fins al (7) Pla dels Albats (3:50 h - 312 m). En aquest indret és on es trobava el poblat medieval situat fora del recinte emmurallat d'Olèrdola. Compta amb una necròpolis formada per un centenar de tombes antropomorfes excavades a la roca, sepultures rectangulars amb el cap diferenciat de la resta del cos i més estretes a la part dels peus. La denominació del lloc “Pla dels Albats” sembla que podria venir del fet que la majoria de les tombes són de mida petita i mitjana, per tant, la majoria de sepultures correspondrien a infants i albats (nadons morts abans de rebre els sagraments o abans de tenir ús de raó). En aquest emplaçament també hi trobem les ruïnes de l’església romànica de Santa Maria del Pla dels Albats, de la qual només es conserva part de la paret nord i el mur de ponent, modernament alterat. A l’interior de les runes de l’església hi podem trobar un mil·liari romà, monòlit cilíndric, que es troba escapçat. Un mil·liari romà és un marcador de milles en les carreteres romanes -una milla romana equivalia a mil passes, que en el sistema mètric actual serien uns 1.481 m-.  Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Necròpolis formada per tombes antropomòrfiques excavades a la roca.

Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Restes de l’església de Santa Maria del Pla dels Albats.

Després de gaudir d’aquest patrimoni tan espectacular, desfem el camí fins a l’anterior trencall i continuem pel camí de la dreta que ens porta novament al (1) Conjunt Monumental d'Olèrdola (4:00 h - 314 m), on tanquem aquest fantàstic i complet itinerari històric i natural.
LLEGENDA DEL REI I ELS HOMES D’OLÈRDOLA

Explica la llegenda, que el mal estat de la carretera de Vilafranca del Penedès a Vilanova i la Geltrú causava perjudicis al transport d'aiguardent que s’enviava cap a Amèrica. Per aquest motiu, una delegació en representació dels pobles per on transitava la via va anar a veure el monarca a Madrid. Quan el secretari de protocol va preguntar a les delegacions la seva representació, aquestes van dir el següent:
- Digueu que som els senyors de Vilafranca.
- Digueu que som els industrials de Vilanova.
- Digueu que som els homes d'Olèrdola.
- Digueu que som els llenyataires de Canyelles.
En saber-ho, el Rei va dir al seu secretari que fes passar primer els homes d'Olèrdola, ja que a ell li agradava més tractar amb homes.



Font: https://patrimonicultural.diba.cat
 Circular per la Muntanya d’Olèrdola 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


2 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta