- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distà ncia i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.400m
9,7 km
3:00h
15m
Carrer Camà de les Dunes
311m
Torroella de MontgrÃ
Ruta circular de gairebé 10 km de longitud que ens endinsa al massÃs calcari del MontgrÃ. Sortim del nucli de Torroella i enfilem cap al coll de Santa Caterina, ascendim fins al monumental castell del MontgrÃ, davallem al coll d'en Garrigars i, tot seguit, passem pel cim del Montplà . Abordem ara la segona meitat de l'itinerari: baixem cap al coll de Puig-roig, ens atansem a la zona de pÃcnic de la caseta de les Dunes i, un agradable camà per dins d'un bosc que ha crescut sobre una antiga duna continental, ens apropa fins al camà vell de Torroella a l'Estartit. Finalment, aquest camà local ens retorna fins al punt d'inici.
Fent de partió entre el Baix i l'Alt Empordà , el Montgrà és un massÃs de relleu calcari declarat parc natural l'any 2010, juntament amb les illes Medes i el Baix Ter. Els seus tres cims principals són el Montplà (311m), la Muntanya del Montgrà (303m) i el Puig Rodó (308m). Aquesta ruta ens permet conèixer aquest mirador privilegiat, gaudint de vistes sensacionals de l'Empordà i de la Costa Brava, aixà com també d'una interessant curiositat geològica: una gran duna continental, coberta de bosc mediterrani, formada per l'erosió eòlica.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Montplà (311m) i Muntanya del Montgrà (303m).
: 3:00h en total: 1:00h des de Torroella fins al castell del MontgrÃ, 1:00h des del castell fins a l'Ã rea de lleure del Coll de les Sorres i 1:00h des d'aquest punt fins a Torroella.
: Mitjana. Derivada de la distà ncia i el desnivell que cal superar.
: Tot l'any.
:
· Baix Empordà -10. 1:50.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya.
· Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
: En dies de tramuntana o llevantada cal evitar pujar al camà de ronda del castell del MontgrÃ. Molta atenció a la baixada des del castell fins al coll d'en Garrigars. Durant tot l'any cal portar aigua i anar ben protegits del sol i el vent.
Arribem a Torroella de Montgrà per les carreteres C-31 o GI-643 (que enllaça amb la C-66 via Rupià ). Entrem a Torroella de MontgrÃ. Avancem pel passeig de Catalunya fins a la plaça del Lledoner (rotonda). Prenem el carrer de Fà tima i, quan aquest creua amb el carrer de Santa Caterina, hem arribat al punt d'inici, el carrer Camà de les Dunes.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Activitats nà utiques i de natura a l'Estartit i a les illes Medes
A l'Estartit trobarem un ampli ventall de possibilitats a l'hora d'escollir les activitats nà utiques que més ens agradin. Activitats individuals o en famÃlia, des de caiac, passant per kitesurf o vela. I no ens oblidem del submarinisme, ja que l'Estartit és el paradÃs dels amants d'aquest esport.
Coordenades GPS: 42.053434º 3.200025º
-
Museu de la Mediterrà nia - Can Quintana
El Museu de la Mediterrà nia és un espai on gaudir d'una experiència participativa, tant per a grans com per a petits. El Museu convida a flairar les aromes de la Mediterrà nia, escoltar els seus sons i músiques, tocar la història i gaudir d'un audiovisual panorà mic que ens apropa a la realitat mediterrà nia d'avui. Més info a www.museudelamediterrania.cat
Coordenades GPS: 42.041156º 3.124533º
-
Ruïnes gregues i romanes d'Empúries
Empúries ha estat una important porta d'entrada de la cultura grega i romana a la penÃnsula Ibèrica. És un jaciment excepcional, on conviuen les restes d'una ciutat grega (Empòrion) amb les d'una ciutat romana (Emporiae), creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d'un campament militar romà . Més info a www.mac.cat/Seus/Empuries
Coordenades GPS: 42.134575º 3.120453º
-
La cerà mica de la Bisbal
La Bisbal d'Empordà és avui un dels centres cerà mics capdavanters de Catalunya. La cerà mica és i ha estat una de les principals activitats econòmiques de la població, almenys des del segle XVIII (la primera notÃcia documental que dóna raó de l'ofici de terrisser a la Bisbal és del 1511).
Coordenades GPS: 41.958648º 3.039789º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
L'església de Sant GenÃs a Torroella.
Segona i tercera capella al Camà Vell de Santa Caterina.
Coll i creu de Santa Caterina.
Torre circular sud-oest i muralla del castell del MontgrÃ. S'aprecien els merlets, les espitlleres i el matacà .
La plana al·luvial del Ter, l'Estartit i les illes Medes.
El castell del Montgrà vist des del SE.
Vistes del golf de Roses i l'Escala entre dos merlets, des del camà de ronda del castell.
L'ermita de Santa Caterina vista des del castell.
MassÃs del MontgrÃ, muntanya de Montgó amb la torre, golf de Roses i cap de Norfeu.
Antiga cisterna de l'inacabat castell del MontgrÃ.
Vistes des de la torre SE del castell: pati d'armes, camà de ronda i torre NO.
Plana al·luvial del Ter amb el massÃs de les Gavarres en darrer terme.
Merlets de l'ala S del castell.
Vistes al Puig Rodó (308m) des del castell.
La lleterassa (Euphorbia dendroides) és una planta força habitual al massÃs del MontgrÃ.
Baixem amb molta precaució fins al coll d'en Garrigars (215m) i encarem la pujada sostinguda fins al Montplà (311m), imperceptible cim digne del seu nom, tot envoltat de garrigues.Senderistes dirigint-se al castell del MontgrÃ, des del Montplà .
Senderistes avançant pel Montplà , abans de davallar al coll d'en Garrigars.
El castell del Montgrà vist des de les proximitats del Montplà .
Vistes a la plana al·luvial del Ter i la muntanya de Begur des del coll d'en Garrigars.
Vistes a la vall de Santa Caterina des del coll d'en Garrigars.
Entrem al bosc, caminant sobre una gran duna continental formada durant segles per l'erosió de les sorres de la platja del golf de Roses. Avui en dia, però, és un magnÃfic bosc mediterrani format per pi pinyoner, pi blanc i pinastre amb sotabosc de llentiscle, llorer, bruc i algunes falgueres. Coincidim uns metres amb el GR 92 però aviat el deixem per desviar-nos a cap a la dreta, en direcció SE, per un corriol que fa drecera seguint el llom de la duna, per sobre del Mas Julià i de l'Horta d'en Reixac. Aterrem a la plana i quan el camà arriba a les primeres cases de la urbanització Les Dunes, coincidim amb el Camà Vell de Torroella a l'Estartit (2:20h - 16m). Girem a la dreta seguint les indicacions cap a Torroella, vorejant la Torre Quintaneta, el Kà rting l'Estartit i passant més endavant a frec de la carretera GI-641. El camà ressegueix un polÃgon industrial, passa pel costat del Mas Déu i arriba a les primeres cases de Torroella. Seguim el carrer Doctor Pericot, el carrer de Fà tima i arribem finalment al carrer Camà de les Dunes (4:00h - 35m), punt on hem començat aquesta bellÃssima excursió.
Durant segles la tramuntana va anar aixecant les sorres de les platges del golf de Roses desplaçant-les cap al sud, col·lisionant amb el massÃs del Montgrà i sobrepassant-lo per acabar apilant-se a la seva cara sud, formant una gran duna de carà cter continental. Aquest fet va acabar amenaçant la vida i l'economia local, ja que horts i cases es veieren coberts pel sorral. A finals del segle XIX es va dur a terme el projecte de l'enginyer Primitiu Artigas, mitjançant el qual les sorres de les dunes van quedar fixades plantant-hi gramÃnies que més tard van permetre la posterior plantació de pins joves (pi pinyer, pi blanc i pinastre). Aquest bosc es va anar desenvolupant i avui en dia és un refugi d'ocells i petits mamÃfers. La duna, però, més que veure-la ens l'hem d'imaginar. L'historiador Pella i Forgas atribueix la formació d'aquesta duna al desviament del riu Ter que el comte d'Empúries Ponç Hug va manar fer l'any 1302. Antigament aquest riu desembocava al nord de l'Escala, a la platja de la Font o del Rec, i el seu curs constituïa una barrera insalvable per a l'avanç de les dunes ja que el riu retornava al mar totes les sorres que transportava el vent. Al desaparèixer aquesta barrera natural, el vent de nord va poder transportar les sorres cap al sud, traspassant el massÃs del Montgrà i alterant aixà el medi. Aquest impacte ecològic en forma d'alterament del curs natural del riu Ter li va costar a Ponç Hug un memorial de greuges que podem trobar documentat a l'arxiu de la Corona d'Aragó.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
La ruta està molt ben indicada i és molt divertida. La veritat és que el castell és espectacular i les vistes impressionants, miris en la direcció que miris. La part de les dunes també és sorprenent i curiós el caminar-hi.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Ruta de fà cil accés, i un cop a dalt al castell, les vistes són espectaculars, si ets per la zona és recomanat visitar-lo.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.