- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Baixa
Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.300 m
6,5 km
2:15 h
240 m
Centre del Parc de Collserola
500 m
Vallvidrera
Ruta circular de 6,5 km que surt del Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola i puja per l’interior d’un agradable bosc de pi blanc, alzines, roures i suredes fins al cim del Tibidabo, mirador privilegiat sobre la ciutat de Barcelona i el seu entorn. De baixada, passem ben a prop de la impressionant Torre de Collserola, descobrim l’enclavament de la font de la Budellera -una construcció amb molta història-, l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera -situada al costat de l’església homònima- i tanquem l’itinerari passant pel l’estació de Ferrocarrils del Baixador de Vallvidrera.
L’itinerari proposat ens descobreix diversos indrets molt singulars situats al vessant nord de la serra de Collserola, espai natural situat enmig de l’àrea metropolitana de Barcelona, la zona més poblada de Catalunya. La serra de Collserola s’integra al sector central de la serralada Litoral Catalana i és una fantàstica talaia sobre el mar, la plana de Barcelona i el Vallès. A la zona on fem la ruta hi trobem la riera de Vallvidrera, que forma part de conca del Llobregat i és l’únic curs d’aigua gairebé permanent a la serra de Collserola.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 2:15 h en total. 1:00 h fins al Tibidabo, 0:35 h fins a la font de la Budellera, 0:20 h fins a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera i 0:20 h fins al Centre d’Informació del Parc de Collserola.
: Tot l'any. Bona part de la ruta transcorre per entorns boscosos i frescals.
: La ruta es pot fer en els dos sentits de la marxa. És una ruta interessant per a fer amb família i nens.
Podem accedir a la zona de la ruta amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (línies S1 i S2 de la línia Barcelona-Vallès). Baixem a l’estació Baixador de Vallvidrera i comencem la ruta en aquest mateix punt (l’estació és un punt de pas de la ruta).
Podem arribar al Centre d’Informació del Parc de Collserola des de Barcelona o des del Vallès. Per fer-ho des de Barcelona, hem d’agafar la Ronda de Dalt i, seguidament, agafar la carretera BV-1462 en direcció a Vallvidrera. Deixem enrere l’estació Peu del Funicular de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el mirador de Sarrià i, un cop situats al nucli urbà de Vallvidrera, continuem en direcció a Sant Cugat, les Planes i el Parc de Collserola (senyalitzat). Després de fer el revolt de les Monges, trobem un gran cartell del “Centre d’Informació Consorci del Parc de Collserola / Escola Els Xiprers” que ens indica que al següent trencall hem de girar a la dreta. Seguint aquesta carretera arribem al Centre, on hi ha una zona d’aparcament. Si venim des del Vallès, hem d’agafar l’autopista AP-7 fins a la sortida de Barcelona pels Túnels de Vallvidrera. Després seguim l’autovia C-16 i, passats diversos túnels, a la sortida de “Les Planes de Vallvidrera”, agafem la carretera BV-1462. Un cop passat el Baixador de Vallvidrera trobem un gran cartell del “Centre d’Informació Consorci del Parc de Collserola / Escola Els Xiprers” que ens indica que al següent trencall hem de girar a l’esquerra. Seguim aquesta via i arribem al Centre, on hi ha una zona d’aparcament. Si l’aparcament del Centre d’Informació està ple, es pot estacionar el vehicle a l’aparcament de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera o a l’aparcament que hi ha costat mateix de l’església, en aquests dos casos començaríem la ruta en aquests punts (són punts de pas de la nostra ruta).
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Recorregut
Centre d’Informació del Parc de Collserola, on comencem la ruta.
Panell amb informació de les passejades senyalitzades.
Des del Centre comencem a caminar per la pista asfaltada que passa per sota de l’escola dels Xiprers i, després de 200 m (senyalitzat), agafem el camí del Salze que surt a l’esquerra i comença a pujar per l’interior d’una bonica pineda.Camí del Salze, amb vistes a la Torre de Collserola.
Vistes al Temple Expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo.
Camí molt còmode entre alzines, pins i algun roure.
Descartem la pista que baixa cap al revolt de les Monges i continuem per la pista per on veníem que ara, en lleugera pujada, fa un revolt marcat. En aquest punt trobem uns bancs i un panell informatiu, creuem el torrent de la Vinassa i, 100 m més endavant, arribem al trencall de la font del Canet. Si en aquest trencall seguíssim el camí principal aniríem a parar directament a la font Budellera; nosaltres, però, agafem el camí que surt a mà esquerra i segueix pujant cap al Tibidabo. Aviat arribem a la (2) font del Canet (0:35 h - 380 m), una petita surgència natural (atenció, és aigua sense garantia sanitària) situada entre alzinars i pins. Un banc de fusta ens permet descansar i relaxar-nos. Seguidament afrontem el darrer tram de pujada per un bonic corriol estret i pedregós que ens fa oblidar que estiguem a tocar de la gran ciutat de Barcelona.Tram de sender molt agradable i ombrívol.
La xarxa de senders del Parc Natural de Collserola estan ben mantinguts.
Arribem a una urbanització, agafem el Camí de Sant Cugat en pujada i un cop arribem al Camí de Cal Totxo girem a la dreta i el seguim fins a desembocar a la carretera “Camí de Vallvidrera al Tibidabo”. Deixem enrere l’aparcament i les oficines del Parc d’atraccions del Tibidabo i continuem per la carretera amunt. Després de fer dos revolts molt marcats arribem a la (3) plaça del Tibidabo (1:00 h - 500 m).Vistes de Barcelona amb l’Observatori Fabra i les torres bessones (torre Mafre i l’hotel Arts).
Vistes de Montserrat.
Vistes del turó de Sant Pere Màrtir.
Vistes de Barcelona amb la Sagrada Família i la Torre Agbar.
Plaça del Tibidabo, vistes al Temple Expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo.
Entrada a la cripta del Temple.
Església del Temple Expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo.
Estàtua de bronze del Sagrat Cor.
Un dels miradors del Tibidabo.
L’atracció de l'Embruixabruixes amb els carrers de Barcelona, al fons.
La sínia del Tibidabo, una de les atraccions més populars del parc.
Detall de la sínia, al fons l’hotel Vela.
L’atracció de l’avió, una altra de les atraccions més populars.
Torre de Collserola, de l’arquitecte Norman Foster, just en el trencall del Camí de Sant Cugat.
Deixem ràpidament aquest camí asfaltat i agafem a l’esquerra el sender senyalitzat “Itineraris de la Budellera / Passeig dels Til·lers”. Primer voregem l’aparcament per sota i després la Torre de Collserola. Seguint el passeig dels Til·lers accedim a un trencall amb unes escales que ens porten fins a l’àrea de lleure de la (4) font de la Budellera (1:35 h - 360 m). Aquesta espai va ser dissenyat l’any 1918 per l’arquitecte Jean Claude Nicolas Forestier, consta de diversos murs, terrasses i escales i fou restaurat a finals del segle XX. L’origen d’aquest nom tan curiós i peculiar es deu a l’antiga fàbrica de cordes de guitarra que hi havia situada a prop d’aquí: antigament les cordes d’aquest instrument musical es fabricaven amb budells d’animals assecats o salats i les budelleres s’havien d’estovar amb aigua abans de ser trenades.Conegut arc que precedeix el porxo de la font de la Budellera.
Detall de la font de la Budellera, amb l’aigua que brolla de la cara enganxada a la paret de pedra.
Part baixa de la font de la Budellera.
Tram de camí molt agradable per un fons de vall ombrívol i frescal al costat del torrent de la Budellera.
Avancem còmodament per aquest camí fins que arribem a un pont que ens dona accés a (5) l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (1:55 h – 256 m), on trobem una zona amb diverses taules i bancs per fer un pícnic, una zona per a jugar i un bar. Creuem l’àrea de lleure, rodegem tot l’aparcament i passem per davant de l’església de Santa Maria de Vallvidrera, un edifici datat al segle XVI d’estil gòtic tardà, tot i que el temple original ja apareix documentat des del segle X (el nucli de Vallvidrera va créixer al voltant d’aquesta parròquia).Àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera.
Església Santa Maria de Vallvidrera.
Creuem una plaça amb una zona de jocs i una petanca i resseguim un carrer amb cases. Arribem a l’estació del Baixador de Vallvidrera de la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).Parada de Ferrocarrils del Baixador de Vallvidrera.
Punt on agafem les escales de pedra que ens condueixen de nou al Centre d’Informació de Collserola.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.