- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Baixa
Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.20m
3,6 km
1:00h
430m
Aparcament Foz de Lumbier
440m
Lumbier
Us proposem una excursió fàcil i curta on coneixerem la gorja de la Foz de Lumbier. Avancem en tot moment per un camí ample i còmode que recorre el traçat d'un antic ferrocarril, "El Irati", que fou el primer tren elèctric de la península Ibèrica. El camí avança per la base dels penya-segats de la gorja paral·lelament i molt a prop del riu Irati. Durant el recorregut travessem dos túnels, un de 167m i l'altre de 206m, i arribem fins a les restes de l'anomenat pont del Diable. La tornada es realitza pel mateix camí.
La Foz de Lumbier està situada al sud de la població de Lumbier i a l'extrem occidental de la serra de Leire. És una de les gorges ("foces" en castellà i sobretot a la zona de Navarra) més espectaculars de Navarra. Aquest congost d'imponents parets calcàries ha estat modelat al llarg de milions d'anys per l'acció del riu Irati. El difícil accés a la gorja l'ha mantingut aïllada de l'activitat humana durant segles. Aquest fet i la gran riquesa geològica de l'indret van fer que fos declarada Reserva Natural l'any 1987. La Foz de Lumbier també és un lloc ideal per a la observació d'aus rapinyaires: voltors, aufranys,... De fet, juntament amb la Foz d'Arbayún, és un dels indrets més destacats de Navarra per a observar-hi aus.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 1:00h en total: 0:05h fins al primer túnel, 0:20h des d'aquest punt fins a l'inici del segon túnel, 0:05h per creuar el segon túnel i 0:30h per fer la tornada.
: Baixa. El camí és planer i còmode. És un itinerari accessible amb cotxets de nens petits, amb cadira de rodes i, en general, adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Si baixeu fins a la llera del riu en dies de pluja, pareu molta atenció a les crescudes del riu. Atenció també a possibles caigudes de pedres per despreniments.
: Tot l'any.
: És recomanable portar binocles per a observar en detall les aus. Una llanterna també és recomanable si es va amb nens petits: se sentiran com a petits exploradors creuant els túnels.
:
· Cartografia de l'Instituto Geográfico Nacional. 1:25.000.
: Aquest itinerari és molt concorregut durant els mesos d'estiu. Si sou caminadors, és possible que la ruta que us proposem en aquesta guia per visitar la Foz de Lumbier se us quedi curta. Hi ha l'opció de visitar la Foz seguint un itinerari circular (5,5 km, 175m de desnivell i unes 2h aproximadament) que primer rodeja la Foz pel seu costat oriental (E) i, de tornada, recorre la Foz pel seu interior (el tram que en aquesta guia resseguim tant d'anada com de tornada); aquest itinerari circular està senyalitzat amb marques verdes i blanques i comença just abans del primer túnel.
Des de la carretera A-21 (que uneix Pamplona i Jaca) agafem la carretera NA-150 en direcció a la població de Lumbier. Just a l'entrada del poble agafem a mà dreta la carretera de la Foz de Lumbier (està indicat). Després de 2 km arribem a l'aparcament de pagament (2 euros) que hi ha habilitat per a visitar la Foz. En aquest indret trobem diversos serveis: lavabos, aigua, papereres, una zona per poder seure i menjar i, fins i tot, unes barbacoes. Durant els períodes de vacances i caps de setmana l'aparcament està vigilat. Durant els mesos d'estiu també hi ha un punt d'informació turística.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Centre d'interpretació de les Foces
El Centre d'interpretació de les Foces està situat al centre del poble de Lumbier (a la Plaza Mayor) i ofereix informació per conèixer millor les foces i els seus ecosistemes. El Centre és, a més a més, un Punt d'Informació Ornitològica i una Oficina de Turisme. Més informació: www.focesdenavarra.es o al telèfon 948 880 874.
Coordenades GPS: 42.6533943º -1.3067069º
-
Foz d'Arbayún
La Foz d'Arbayún és la reina de les foces navarreses: la seva dimensió i espectacularitat ens deixen bocabadats. Situada entre Lumbier i Navascués, al nord de la serra de Leire, és la foz més inaccessible de totes i, gràcies al seu excel·lent estat de conservació, és un refugi natural de moltes espècies d'animals entre les que destaquen les grans aus rapinyaires. A la carretera NA-2160 hi trobem un excel·lent mirador.
Coordenades GPS: 42.6915105º -1.1843097º
-
Monestir de Leire
El monestir de Leire és un dels conjunts monàstics més destacats d'Espanya gràcies a la seva rellevància històrica i al seu gran valor arquitectònic. Es troba situat als peus de la serra de Leire, en una balconada natural sobre la vall del riu Aragó, amb l'embassament de Yesa al fons. Més informació a la web: www.monasteriodeleyre.com.
Coordenades GPS: 42.6357325º -1.1712205º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Comencem a caminar tranquil·lament cap a la Foz.
A la nostra esquerra podem identificar l'extrem occidental de la serra de Leire, amb l'ermita de la Trinitat al capdamunt.Vistes dels penya-segats de la Piedra i de San Adrián, a la serra de Leire.
Aviat arribem a una zona de descans on hi ha una font, bancs i un panell informatiu. En aquest punt comença, a mà esquerra, el circuit circular "Passeig llarg de la Foz de Lumbier". Nosaltres no l'agafem, seguim endavant pel camí que ens porta directament cap al congost de la Foz de Lumbier.Zona amb bancs, taules i una font.
Panell informatiu.
Mirador de la Foz i entrada al primer túnel.
Part estreta del congost de la Foz de Lumbier.
El primer túnel té uns 160m de longitud. No està il·luminat, però no ens serà gens difícil creuar-lo un cop els ulls se'ns acostumin a la foscor.Caminant per l’interior del primer túnel.
El túnel ens deixa a l'inici de la Foz. A davant nostre s'aixequen parets de fins a 150m d'altura.Sortida del primer túnel.
Espectacular balma.
El riu avança per l'interior de la Foz.
Els canvis de color de la roca de les parets de la Foz són deguts als despreniments de blocs de roca.
El camí és còmode i ample.
El recorregut per la Foz de Lumbier transcorre pel primitiu traçat de l'antic tren conegut com "El Irati", que comunicava Pamplona amb Zangoza (Sangüesa en castellà). La línia de ferrocarril, de 58 km de longitud, va romandre en funcionament durant 44 anys (des del mes d'abril de 1911 fins al mes de desembre de 1955). L'arribada del ferrocarril en aquesta contrada va acabar amb el seu aïllament. "El Irati" fou el primer tren elèctric de la península. Aquesta circumstància li va valer nombroses ressenyes als diaris de l'època i a les enciclopèdies. Encara que inicialment fou projectat per traslladar la fusta pirinenca de la zona d'Irati a la fàbrica d'Aoiz, finalment fou utilitzat per al transport de viatgers. Actualment 6 km de l'itinerari –entre Lumbier i Liédena- estan condicionats com a via verda.
Al tram central la Foz i el riu s'eixamplen.
Durant tot el recorregut no podem deixar de mirar el cel i les parets. Si ens hi fixem bé podem veure aus descansant a les esquerdes i lleixes de la roca. En alguns llocs la paret està tacada de blanc, són els excrements de les aus. Si localitzem aquestes taques és probable que a sobre hi veiem un voltor. Volant entre les parets de la Foz es poden veure durant tot l'any voltors, gralles i cornelles. I a la primavera i a l'estiu també és possible observar-hi roquerols i aufranys.
Voltor comú.
Baixem fins a la llera del riu.
Tram final de la Foz de Lumbier.
Tornem a enfilar-nos al camí principal i ens endinsem al segon túnel (0:25h - 440m), de poc més de 200m de longitud. Aquest túnel tampoc està il·luminat i la corba que presenta fa que en algun moment gairebé no hi veiem. Una llanterna ens pot ser d'ajuda.Entrada del segon túnel.
Final del segon túnel.
Indicació del pont del Diable. Atenció, l'accés a les ruïnes del pont és perillós.
Aquest pont fou construït al segle XVI i també és conegut com a pont de la Foz o pont de Jesús. Va ser destruït pels soldats francesos l'any 1812, durant la Guerra de la Independència. Segons una llegenda, s'anomena pont del Diable perquè el constructor va demanar ajuda al diable per poder finalitzar la construcció. Podem arribar a les seves restes tot seguint un corriol que surt a mà dreta. Atenció!: el terreny és relliscós i perillós; aquest corriol no és recomanable fer-lo amb nens o amb persones que pateixen de vertigen.Vistes de la Foz des de ben a prop de les restes del pont del Diable.
Vistes del riu Irati cap al S, un cop aquest ja ha superat tota la Foz de Lumbier.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Ruta ideal familias. Relajante y bonita. 30min ir 30 volver. Recomendable
És una passada observar com el riu ha modelat el barranc... Ho recomano per anar-hi a fer una passejada tranquil·la amb els amics o la família.
(Comentari introduït originàriament en castellà)
Una llàstima que el recorregut sigui tan curt. Però si porteu uns prismàtics podreu passar-vos tot el matí mirant voltors; com volen, com entren i surten dels nius, els grans i les cries...
(Comentari introduït originàriament en castellà)
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.