pdf-ruta140
Ruta circular pels llacs de Néouvielle

Itinerari pels llacs de la Reserva Natural de Néouvielle: Orédon, Les Laquettes, Aubert i Aumar

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

515m

Distància totalDistància total

11,1 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:15h

altitud_minimaAltitud mínima

1.857m

distanciaPunt de sortida / arribada

Llac d'Orédon

altitud_maximaAltitud màxima

2.215m

distanciaPoblació més propera

Saint-Lary-Soulan

Excursió circular d'11,1 km de longitud a la Reserva Natural de Néouvielle. La ruta comença al pàrquing del llac d'Orédon. Des del llac d'Orédon seguim un camí que puja fent llaçades fins als estanys de Les Laquettes. Rodegem aquests estanys i continuem l'ascens per un sender ben fitat fins al llac d'Aubert. Continuem la ruta cap al llac d'Aumar, que rodegem pel seu costat septentrional. En aquest tram el camí no és evident i haurem de passar per entre les roques de la riba del llac per superar alguns punts. Un cop arribem a l'extrem SE del llac d'Aumar, deixem el llac enrere i seguim un camí que avança pel vessant de la muntanya en direcció SE fins arribar al coll d'Estoudou. Finalment fem la baixada cap al llac d'Orédon, punt d'inici i final de la ruta, passant per l'interior d'un bosc frondós.

Aquest itinerari per la Reserva Natural de Néouvielle ens permet conèixer un dels espais naturals de més bellesa de tots els Pirineus. L'aigua és la gran protagonista d'aquesta ruta circular per la Reserva de Néouvielle, que, amb més de 80 llacs, està considerada una de les zones lacustres més rellevants de tota la serralada pirinenca. Durant el recorregut vorejarem cinc dels principals llacs de la reserva: el llac d'Orédon, els dos estanys de Les Laquettes, el llac d'Aubert i el llac d'Aumar. És precisament durant el tram en que la ruta rodeja aquest últim llac, l'Aumar, quan gaudim d'una de les vistes més boniques de tots els Pirineus: l'aigua cristal·lina del llac d'Aumar i el majestuós pic de Néouvielle (3.091m) al fons. Però la Reserva Natural de Néouvielle no només és reconeguda pels seus llacs, sinó que també és un paradís pels amants de la flora i la fauna. A Néouvielle hi ha boscos de pi negre amb exemplars de més de 400 anys, més de 1.250 espècies de plantes vasculars (amb teixits conductors de l'aigua), 570 espècies diferents d'algues i animals tan emblemàtics com la marmota, el gall fer, el trencapinyes, l'àliga daurada, el voltor comú, l'aufrany, el milà reial, el trencalòs, l'almesquera (una espècie de talp), el tritó pirinenc o l'isard (camussa). Tot un paradís pels amants de la naturalesa!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:15h en total: 1:35h des del llac d'Orédon fins al llac d'Aubert, 0:15h des del pàrquing del llac d'Aubert fins al llac d'Aumar, 0:50h per rodejar el llac d'Aumar i arribar al seu extrem SE, 0:50h des d'aquest punt fins al coll d'Estoudou i 0:45h per baixar des d'aquest coll fins al llac d'Orédon.

: Notable. La longitud de la ruta i el desnivell a superar correspondrien al grau de dificultat que a Rutes Pirineus classifiquem com a "Mitjana" (<14km de longitud, <600m de desnivell). Ara bé, classifiquem aquesta ruta de senderisme en el grau "Notable" perquè inclou algun tram on el camí es perd i cal avançar per entre grans blocs de roca, i és necessari que ens ajudem amb les mans en algun pas puntual. En qualsevol cas, en cap moment cal superar trams aeris. Els trams que remarquem i on cal prestar més atenció són la volta al llac d'Aumar pel seu marge NE i la baixada des del coll d'Estoudou fins al llac d'Orédon.

: Primavera, estiu i tardor.

: Res en especial.

:

Néouvielle. Vallée d'Aure. PN des Pyrénées. 1748ET. 1:25.000. IGN.

: La ruta es pot fer en ambdós sentits de la marxa. Així mateix, és possible iniciar i finalitzar la circular des del pàrquing del llac d'Aubert, punt de pas de la nostra ruta (a l'estiu, de 9:30h a 18:00h, només es pot accedir al llac d'Aubert amb els autobusos de la reserva, que surten des del pàrquing del llac d'Orédon; durant la resta de l'any i a l'estiu si hi arribem abans de les 9:30h, l'accés al llac d'Aubert està obert als vehicles particulars). Recomanem, però, fer la ruta tal i com aquí està descrita: la pujada de llac en llac és suau, progressiva i ens va descobrint nous paisatge contínuament. Més informació sobre el servei d'autobusos de la reserva a l'oficina del Parc Nacional dels Pirineus de Saint-Lary-Soulan (tel.: +33 (0)5 62 39 40 91, email: contact@pyrenees-parcnational.fr). Si volem escurçar la ruta i evitar el tram més complicat (el llac d'Aumar pel seu marge NE), un cop arribem al llac d'Aumar, punt de la nostra ruta, podem optar per anar cap a la dreta i rodejar el llac pel seu costat SO, seguint el sender GR-10 en direcció al coll d'Estoudou: el camí avança per la riba del llac, deixa enrere una casa-refugi del parc, passa pel costat de la carretera que uneix el llac d'Orédon i el llac d'Aubert i finalment arriba a l'extrem SE del llac, punt de pas de la nostra ruta.

Com arribar-hi en cotxe

Hem d'agafar la carretera D-929 que puja cap a la Reserva Natural de Néouvielle des de la carretera que uneix Bielsa i Saint-Lary-Soulan. Des de Bielsa, arribem a aquest trencall després de fer 24 km (primer per la carretera espanyola A-138 fins al túnel de Bielsa i després de creuar el túnel per les carreteres franceses D-173 i D-118, sempre en direcció Saint-Lary-Soulan). Des de Saint-Lary-Soulan, arribem a aquest trencall després de fer 9 km per la mateixa carretera D-929 (sempre en direcció Bielsa - Espanya). En aquest trencall hi ha diversos senyals que ens indiquen la desviació cap a la reserva: "Reserve Naturelle de Néouvielle", "Lac de Cap de Long", "Lac d'Orédon". Seguim aquestes indicacions i ens enfilem cap a la reserva per una carretera estreta. Després de 6 km deixem enrere a la dreta la desviació cap al llac de l'Oule, nosaltres seguim per la D-929 en direcció a "Orédon" i "Cap de Long". La carretera es fa encara més estreta. Després de fer vàries llaçades arribem al trencall del llac d'Orédon. Aquí deixem la D-929, que continua cap a l'esquerra amunt cap a "Cap de Long", i agafem la D-177, que baixa cap a la dreta en direcció a "Orédon". Arribem al pàrquing del llac d'Orédon després d'1 km. El pàrquing del llac d'Orédon és de pagament, però acostuma a haver-hi espai per estacionar els vehicles al marge de la carretera abans d'entrar al pàrquing. Si volem començar la ruta des del llac d'Aubert (veure apartat "Observacions"), hi podem arribar continuant per la mateixa carretera D-177 (a 5,4 km del llac d'Orédon).

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Llac de Cap de Long (Néouvielle)
  Llac de Cap de Long (Néouvielle)

  Llac artificial de més d'1 km2 de superfície situat a 2.161m d'altitud a dins de la Reserva Natural de Néouvielle. S'hi arriba per carretera des de la població de Saint-Lary-Soulan després de fer uns aproximadament 23 km i superar més de 1.300m de desnivell.

  Coordenades GPS: 42.81917861675102º 0.13856092616583737º

 • Central hidroelèctrica de Saint Lary
  Central hidroelèctrica de Saint Lary

  Saint Lary està banyada per les aigües del riu La Neste d'Aure; la seva força l'aprofita la central hidroelèctrica de Sant Lary per a generar energia pel municipi. Aquesta central ofereix visites guiades gratuïtes de dilluns a divendres. Cal reservar prèviament a l'Oficina de Turisme de Saint Lary.

  Coordenades GPS: 42.8153696º 0.3176252º

 • Casa del Parc Nacional dels Pirineus de Saint Lary
  Casa del Parc Nacional dels Pirineus de Saint Lary

  A la plaça de l'ajuntament de Saint Lary, a la Torre Hachan, hi trobem la Casa del Parc Nacional dels Pirineus, que ofereix al visitant exposicions permanents per descobrir la muntanya i el patrimoni de la vall d'Aure. També funciona com a centre d'atenció al visitant.

  Coordenades GPS: 42.8154021º 0.32101599º

 • La capella dels Templers (Chapelle des Templiers)
  La capella dels Templers (Chapelle des Templiers)

  La Capella de Nostra Senyora de l'Assumpció (Notre-Dame de l'Assomption), dita dels Templers, està inscrita al Patrimoni Mundial de l'UNESCO. Antigament depenia dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem i destaca per la seva arquitectura romànica. La seva situació al costat de colls fronterers la van convertir en un indret molt freqüentat durant l'edat mitjana pels pelegrins i forma part de la xarxa patrimonial del Camí de Sant Jaume. Està situada al costat del riu La Neste d'Aure i del pont d'accés al poble de Le Plan.

  Coordenades GPS: 42.780712º 0.194918º

 • La Casa de l´Ós (<i>Maison de l´Ours</i>)
  La Casa de l'Ós (Maison de l'Ours)

  A Saint Lary, museu dedicat a un dels seus símbols, l'ós, un dels animals més romàntics de la fauna pirinenca. El museu ens el descobreix a través d'una exposició i una pel·lícula de caràcter pedagògic i la presentació d'un exemplar real, per donar-nos a conèixer la situació d'aquesta espècie al Pirineu.

  Coordenades GPS: 42.8149447º 0.3187923º

 • Estació d´esquí de Saint Lary
  Estació d'esquí de Saint Lary

  L'estació d'esquí de Saint Lary constitueix un dels dominis esquiables més grans del Pirineu. Disposa de 40 pistes que s'estenen al llarg de 600 ha de terreny distribuïdes en tres sectors: Saint Lary 1700, Saint Lary 1900 i Saint Lary 2400. Els amants de l'esquí podran practicar-hi esquí alpí i snowboard.

  Coordenades GPS: 42.8131906º 0.29578925378º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
El punt d'inici de la ruta és el pàrquing del llac d'Orédon (0:00h - 1.857m). Si estacionem el vehicle al tram de carretera que hi ha abans d'arribar al pàrquing, caldrà seguir uns metres per la carretera, que va rodejant el llac, fins arribar al pàrquing. A costat del pàrquing hi ha un centre d'informació de la Reserva Natural de Néouvielle, lavabos, una zona on es pot fer bivac i diversos panells amb informació del llac d'Orédon i dels diversos camins i senders de la reserva. També hi ha, uns 100m abans d'arribar al pàrquing (al S), un bar, restaurant i hostal anomenat Chalet Refuge du Lac (tel.: +33 (0)6 23 05 72 60), que està obert durant tot l'estiu. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Espai on es pot aparcar el vehicle gratuïtament, al marge de la carretera d'accés al pàrquing del llac d'Orédon.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Pàrquing del llac d'Orédon, punt d'inici i final de la ruta.

Comencem el recorregut agafant un camí que surt de l'extrem N de la zona de pàrquing i que rodeja el llac d'Orédon, que tenim a la nostra esquerra. El llac d'Orédon és un llac d'origen natural que fou ampliat amb la construcció d'una presa (1884) amb l'objectiu de regular l'abastament d'aigua al departament de Gers i produir energia hidroelèctrica. Si mirem cap a l'esquerra, en direcció O, podem observar també la presa del llac de Cap de Long (2.160m), la més espectacular de la reserva, amb 100m d'alçada, que en el seu moment fou construïda amb la mateixa finalitat. També podem observar, a l'esquerra de la presa, amunt, el Grand Pic o Cylindre d'Estaragne (2.995m) i els pics d'Estaragne (3.009m). I a la dreta de la presa, el pic d'Hèche Castet (2.568m). Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Camí que surt des de l'extrem N del pàrquing.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Llac d'Orédon en primer terme. Al fons, d'esquerra a dreta: el Cylindre d'Estaragne (2.995m), la presa del llac de Cap de Long i el pic d'Hèche Castet (2.568m).

El camí va girant a poc a poc cap a l'esquerra agafant una clara direcció O. Ens endinsem en un bonic bosc de pi negre. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Anem rodejant el llac d'Orédon.

Aviat arribem a una cascada (1.883m - 0:15h) del torrent que baixa des dels estanys de Les Laquettes cap al llac d'Orédon. A partir d'aquest punt el camí comença a fer llaçades enfilant-se pel vessant de la muntanya. El terreny és pedregós. Ens trobem en un dels trams més exigents de tota la ruta: en els propers 1,4 km guanyarem més de 200m de desnivell. El camí és evident, però en algun punt pot semblar que es divideix, nosaltres hem de seguir sempre el camí que puja amunt tot fent llaçades, i sense allunyar-nos massa del torrent d'aigua. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Cascada del torrent d'aigua que cau cap al llac d'Orédon.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Avancem per l'interior d'un bosc.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Pedres i petit rierol.

Arribem a un punt on ens trobem a la dreta la carretera que va del llac d'Orédon al llac d'Aubert. La deixem enrere a la dreta i seguim un senyal de color groc ("Lac d'Aubert") que ens indica el camí. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Carretera que uneix el llac d'Orédon i el llac d'Aubert.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Indicació del llac d'Aubert.

Arribem a un petit coll i la pujada s'acaba. A mà esquerra, en direcció O, s'obre la vall de Les Laquettes. Seguim avançant en aquesta direcció i aviat arribem al llac oriental de Les Laquettes (0:50h - 2.080m), la primera massa d'aigua d'aquesta zona pantanosa. Endavant a l'esquerra, a mitja distància, veiem el pic d'Hèche Castet (2.568m). I des d'aquest pic, veiem la llarga cresta de Laquettes que arriba fins a l'espectacular piràmide triangular del pic de Ramougn (3.011m), un pic proper al pic de Néouvielle (3.091m), que no veiem perquè queda just a darrere. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Llac oriental de Les Laquettes, pic d'Hèche Castet (2.568m) i pic de Ramougn (3.011m) al fons.

Rodegem l'estany per la dreta, deixant-lo sempre a la nostra esquerra. El camí avança en tot moment per la riba d'aquest estany. Aviat arribem a la llengua de terra que separa les dues masses d'aigua principals de Les Laquettes. Ens trobem en un prat petit i tranquil des d'on podem admirar la gran varietat d'arbres, plantes i flors que hi ha a la Reserva Natural de Néouvielle. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Llac oriental de Les Laquettes (des de la llengua de terra que separa les dues masses d'aigua).

Seguim remuntant la vall i topem amb el llac occidental de Les Laquettes (1:10h - 2.081m). Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Remuntem la vall. El pic de Ramougn (3.011m) al fons.

Avancem en direcció NO tot rodejant el llac per la dreta. En algun punt el camí s'allunya una mica de l'estany i guanya altura per tal de superar més fàcilment les roques que hi ha a la riba. Més endavant el camí recupera la riba del llac i finalment arribem al seu extrem. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Rodegem el llac occidental de Les Laquettes.

Veiem ja la presa del llac d'Aubert a davant, fins on hem de pujar ara. Agafem el camí que s'enfila cap al llac d'Aubert i que està marcat amb fites de pedres. Superem el desnivell sense dificultats i arribem just als peus de la presa. En aquest punt, un cop a la base de la paret, girem a la dreta i seguim el camí que primer la rodeja i després puja uns metres fins que assoleix el nivell del llac. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Agafem el camí que puja cap al llac d'Aubert.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Fites de pedres al llarg del camí.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Mirada enrere cap a Les Laquettes.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Mur de contenció del llac d'Aubert.

Rodegem el bonic llac d'Aubert pel seu marge oriental i després de 120m arribem al pàrquing del llac d'Aubert (1:35h - 2.152m). A l'esquerra, en direcció O, hi tenim l'espectacular pic de Romougn (3.011m), el pic de Néouvielle (3.091m), a la seva dreta la cresta d'Espade i, a continuació, i ja en clara direcció NO, el coll de l'Hourquette d'Aubert, que separa la zona del llac d'Aubert de la zona del llac Nère, que està situat a l'altra banda de la muntanya. A la dreta de l'Hourquette d'Aubert veiem el pic de Madaméte (2.661m) i, a continuació, ja en direcció N, el coll de la Madaméte, punt de pas del sender de llarg recorregut GR-10. Hi ha alguns panells que ens ajuden a identificar les muntanyes de l'entorn. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

En primer terme el llac d'Aubert i, a darrere, la cresta d'Espade, l'Hourquette d'Aubert, el pic de Madaméte i el coll de Madaméte.

D'ON VE EL NOM DE NÉOUVIELLE?

El nom de Néouvielle ve de l'occità nèu vielha, que significa "neu vella": nèu significa neu i vielha significa vella, antiga. Néouvielle deu el seu nom al caràcter perpetu de les neus de l'antic glaciar que hi havia. No obstant, des de fa anys el glaciar ja no té activitat i s'ha convertit en una simple gelera.


Ens dirigim a l'extrem N del pàrquing del llac d'Aubert i agafem el camí que surt en direcció N tot fent una lleugera pujada.
 Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Pàrquing del llac d'Aubert i camí que hem d'agafar des d'aquí (a l'esquerra al fons).

Aviat creuem un rierol. És el torrent que baixa des del llac d'Aumar fins al llac d'Aubert. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Rierol d'aigua que baixa des del llac d'Aumar fins al llac d'Aubert.

Seguim guanyant altura a poc a poc i arribem a un trencall on hi ha un senyal indicador. Endavant cap a l'esquerra hi ha el camí que s'enfila cap a l'Hourquette d'Aubert i endavant cap a la dreta hi ha el camí que va cap al llac d'Aumar, el coll de Madaméte i el coll d'Estoudou. Nosaltres hem d'agafar el camí de la dreta, cap al llac d'Aumar. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Bifurcació. Seguim cap a la dreta, cap al llac d'Aumar.

Continuem, doncs, per aquest camí i després de 200m arribem al tranquil llac d'Aumar (1:50h - 2.188m), un llac d'origen glaciar que té una superfície de 25 ha. En aquest punt, just a la riba del llac, ens trobem un altre senyal indicador. Nosaltres hem d'anar cap a l'esquerra, en direcció N: primer hem d'anar fins a la capçalera del llac i després rodejar-lo per la riba oposada a la que ens trobem ara. El camí que surt cap a la dreta ens portaria directament fins a l'extrem SE del llac d'Aumar rodejant el llac pel seu marge SO (és una bona alternativa si no volem passar pel marge NE, que requereix passar per alguns punts sense camí i per entre grans roques; no obstant, el recorregut pel marge NE -el que nosaltres us proposem- és d'una bellesa extraordinària, l'esforç val molt la pena!). Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Llac d'Aumar.

Avancem, doncs, en direcció N, amb el llac d'Aumar a la nostra dreta, i després de fer uns 300m arribem a la capçalera del llac d'Aumar (2:00h - 2.189m). En aquest punt ens separem del camí (GR-10) que segueix muntanya amunt (N) cap al coll de Madaméte. Nosaltres hem de rodejar tot el llac pel seu marge NE fins a l'altre extrem. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Rodegem el llac d'Aumar fins a la seva capçalera.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Capçalera del llac d'Aumar.

Creuem un rierol i comencem a donar la volta al llac. Avancem per un sender que presenta alguns trams difosos. En alguns punts caldrà que ens ajudem amb les mans, avancem per la riba del llac per entre grans blocs de roca. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Blocs de pedra que cal superar per rodejar el llac.

Durant aquest tram de recorregut gaudim d'unes vistes meravelloses, les aigües cristal·lines del llac d'Aumar en primer terme i el massís de Néouvielle al fons: la piràmide del pic de Romougn (3.011m), el pic de Néouvielle (3.091m), la cresta d'Espade,... Aquest és un indret d'una bellesa excepcional. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Llac d'Aumar, pic de Romougn (3.011m), pic de Néouvielle (3.091m) i cresta d'Espade.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Camí que rodeja el llac d'Aumar.

Seguim avançant i veiem la carretera que uneix el llac d'Orédon i el llac d'Aubert a l'altre marge del riu. Just abans d'arribar a l'extrem del llac deixem enrere a mà esquerra un camí que s'enfila pel vessant de la muntanya. Aquest sender puja fins al coll d'Aumar i després baixa per l'altre vessant de la muntanya cap el llac de l'Ile i el llac de l'Ours. Nosaltres seguim per la vora del llac d'Aumar. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Deixem enrere a l'esquerra el camí que puja cap al coll d'Aumar.

El camí gira cap a la dreta i finalment arribem a l'extrem SE del llac d'Aumar (2:40h - 2.199m). En aquest punt nosaltres hem de seguir el camí que s'enfila cap a la nostra esquerra, en direcció SE, fins a un petit collet herbós (deixant el llac d'Aumar just a la nostra esquena). Des d'aquest punt i fins al coll d'Estoudou anirem veient les marques vermelles i blanques del sender de llarg recorregut GR-10. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Petit coll herbós.

Després de superar el petit collet herbós, el camí avança pel costat d'un rierol i creua alguns prats on hi ha àrees vallades pel bestiar. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Zona de prats alpins.

A continuació avancem pel capdamunt d'una llengua de terra. Arribem a un punt on se'ns obren a mà dreta les vistes del llac d'Orédon, que ens queda a sota, i de les muntanyes que el rodegen pel S i per l'O: el pic de Bugatet (2.875m), el pic Méchant (2.946m), el Cylindre d'Estaragne (2.995m) i els pics d'Estaragne (3.009m). També podem veure la carretera que puja cap al llac de Cap de Long. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Vistes del llac d'Orédon, al fons de la vall, i de les muntanyes que el rodegen.

Seguim avançant i creuem un torrent d'aigua. Deixem enrere la llengua per la que avançàvem i passem pròpiament al vessant de la muntanya. El camí és estret però evident. Creuem diversos torrents que baixen cap al llac d'Orédon. Arribem a un punt des del que ja podem veure, cap avall i a la dreta, la zona de pàrquing i el llac d'Orédon en tota la seva magnitud. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Avançant pel vessant de la muntanya.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Llac d'Orédon i pàrquing del llac d'Orédon.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Llac d'Orédon, pics d'Estaragne (3.009m), presa de Cap de Long,...

Continuem avançant i ens trobem una bifurcació. Nosaltres hem de seguir el camí de l'esquerra. Una placa de color groc que hi ha en un arbre ens indica el camí. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Seguim el camí de l'esquerra. Hi ha un senyal de color groc en un arbre.

Finalment arribem al coll d'Estoudou (3:30h - 2.215m). El coll d'Estoudou és un punt de pas del sender de llarg recorregut GR-10 i permet comunicar la zona dels llacs d'Orédon, Aubert i Aumar amb el llac de l'Oule, que queda a l'altre vessant de la muntanya. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Coll d'Estoudou.

Uns 20m abans del canvi de vessant del coll, agafem un sender clar i evident que surt cap a la nostra dreta, en direcció E. Un senyal de color groc ens indica el camí: "Lac d'Orédon". Avancem per aquest sender i aviat ens endinsem en un bosc espès. El camí comença a baixar ràpidament tot fent llaçades. En algun punt cal superar algun tronc que ha caigut i alguna roca grossa. Per entre les branques dels arbres, de tant en tant, podem veure les aigües color turquesa del llac d'Orédon al fons de la vall. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Camí que surt des del coll d'Estoudou i va cap al llac d'Orédon.

Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Descens pronunciat per l'interior del bosc.

Finalment el descens s'acaba i el camí desemboca en una pista asfaltada. Girem a l'esquerra en direcció al Chalet Refuge du Lac, que assolim després de fer uns 100m per aquesta pista. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Arribem a una pista asfaltada.

L'establiment disposa de servei de bar i restaurant durant els mesos d'estiu. Per acabar la ruta, hem de baixar per unes escales que hi ha just a la dreta de les places de pàrquing del Chalet Refuge du Lac. Aquestes escales ens porten fins la carretera d'accés al pàrquing del llac d'Orédon, ja a nivell d'aigua. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Pàrquing del Chalet Refuge du Lac i escales que hem de baixar (a la dreta).

Girem a la dreta i fem els 200m que ens separen del pàrquing del llac d'Orédon (4:15h - 1.857m), punt d'inici i final d'aquesta preciosa circular per un dels espais naturals de més bellesa dels Pirineus. Ruta circular pels llacs de Néouvielle 1

Últims metres abans d'arribar un altre cop al pàrquing del llac d'Orédon.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Cristina
15-09-2022 17:58:09h

Nosaltres hem anat a mitjans setembre i estava molt sec i amb pocs cotxes i poca gent. Ruta fàcil amb diferents opcions per pujar i baixar. Nosaltres no hem arribat al Coll. Es pot pujar i baixar en un bus que surt del pàrquing. Al començament és fàcil confondre's i després ben indicat. Nosaltres hem baixat per la pista i després hem anat amb el cotxe al següent llac.

Montse
02-08-2022 15:16:40h

Podeu acampar en algun lloc d'aquesta ruta? O hi ha refugis? Gràcies!!
Resposta (Rutes Pirineus): Hola Montse, comentar-te que al Parc Nacional dels Pirineus l'acampada no està permesa. A la zona hi ha algun refugi.

África
08-08-2021 19:39:04h

Bona tarda, els gossos han d'anar lligats? Gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Jorge
01-08-2019 20:29:09h

Sabeu si es pot fer bivac a la zona? Pujar amb el cotxe a la tarda, muntar la tenda al cap vespre i retirar-la ben d'hora al matí? O al ser reserva i un lloc particular no està permès. Gràcies per avançat.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Haide
22-08-2018 08:15:28h

Hem aprofitat el pont d'agost per descobrir la Reserva i ens ha encantat! La ruta és magnífica. Quan arribeu al coll, encara que el camí giri a la dreta, us recomaneu que us desvieu els pocs metres que queden i gaudiu de les grans vistes. Repetirem segur!

César
17-07-2018 10:06:14h

Bon dia, tenim pensat anar al setembre d'aquest any. Com és el clima? es pot nedar en els llacs? I sobretot, hi ha algun problema per portar els gossos (de mida petita)?
Moltes Gràcies.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

cristina
10-06-2018 18:13:30h

Hola! Tenim pensat anar el 24 de juny a fer aquesta ruta, que tal el temps? es pot fer o trobarem dificultats encara? mil gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
15-05-2018 19:43:06h

Hola Jaume, fins fa poc ha estat nevant a la zona. Per l'època en què ens trobem encara hi ha molta neu, sobretot per sobre dels 2.100m. Haureu de valorar si amb les condicions actuals voleu fer la ruta o preferiu esperar. Per disposar de més informació podeu contactar amb l'oficina del Parc Nacional dels Pirineus a Saint-Lary-Soulan, ells us podran donar més informació sobre les condicions del terreny (tel: 33 (0) 562.394.091 / email: contact@pyrenees-parcnational.fr). Molta sort!

Jaime Márquez Martín
14-05-2018 08:48:12h

Hola, la meva parella i jo volem fer la ruta l'últim cap de setmana de maig (25-27) però no estem segurs de si hi haurà encara en aquells dies molta neu, tenint en compte que aquests dies està nevant i que no s'espera molt de sol en els pròxims dies. Què en penseu? gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Erika
16-02-2017 05:28:09h

Hola. Vamos de viaje por Europa y no queremos perdernos este recorrido... llegamos en mayo. Tenemos pensado quedarnos en Lourdes. Nos recomiendas otra ciudad mas cercana? Si quisieramos hacer este recorrido cua to deberíamos quedarnos?

RUTES PIRINEUS
23-08-2016 10:37:34h

Hola Àngel, a les webs oficials de Saint-Lary (www.saintlary.com) o de la vall d'Aure (www.vallee-aure.com) podràs trobar informació d'on allotjar-se a la zona. Que gaudiu molt de la zona i de la ruta!

Ángel
20-08-2016 11:18:15h

Hola molt bones, on podríem trobar informació sobre algun càmping proper per passar la nit i fer aquesta meravellosa ruta?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
29-07-2016 08:41:42h

Hola Beatriz, al Parc Nacional dels Pirineus no es pot acampar. En el següent enllaç tens la normativa del Parc: www.rutespirineus.cat/rutes/parc-national-des-pyrenees.

Beatríz
06-07-2016 16:46:44h

Hola,me gustaría saber si se puede acampar. Gracias

RUTES PIRINEUS
21-08-2015 10:58:12h

Hola Gerard,
A la Reserva Natural de Néouvielle els gossos no estan permesos. De fet, segons tenim entès, a l'estany d'Orédon concretament hi ha un servei de guarderia per a gossos. Per a més informació et recomanaríem que contactessis directament amb la Reserva Natural.
Salutacions.

gerard vila
10-08-2015 14:10:48h

Es pot anar amb el gos?

pablo
19-01-2015 13:54:15h

Moltes gràcies per la informació!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
15-01-2015 19:33:07h

Hola Pablo,
Creiem que la carretera que puja a la Reserva Natural de Néouvielle no es neteja durant l'hivern i per tant està tancada al trànsit a causa de la neu. Depenent de l'any (si hi ha hagut més o menys neu) es triga més o menys en obrir-la. Una bona opció si voleu gaudir de la zona, és anar just poc després que obrin la carretera, ja que segurament trobareu encara una mica de neu, però no tanta com si es tractés dels mesos forts d'hivern amb el que comporta això també a nivell de seguretat.
Per disposar de més informació pots contactar amb l'oficina del Parc Nacional dels Pirineus a Saint-Lary-Soulan, ells et podran donar més informació:
Tel .: 33 (0) 562394091
Email: contact@pyrenees-parcnational.fr
(Comentari introduït originàriament en castellà)

pablo
15-01-2015 13:07:54h

Com veieu fer aquesta ruta en a mitjans de febrer?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

LAIA VALETA
21-01-2014 19:42:13h

Neouvielle és fantàstic. A vegades fa ràbia que la gent se'n vagi tan lluny a buscar grans paisatges quan aquí a la vora tenim meravelles com aquesta

Oscar
07-11-2013 15:04:47h

Estupendíssims paisatges. Hi vam anar fa tres anys, més o menys la mateixa ruta, i vam flipar. Molt xulo el parc, de super fotos.

28 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta