Per obtenir el CUPÓ DESCOMPTE has d'introduir el teu nom i email i després acceptar. Rebràs un correu electrònic amb el codi descompte per comprar a la botiga online de TwoNav: www.twonav.com.
Per obtenir el CUPÓ DESCOMPTE has d'introduir el teu nom i email i després acceptar. Rebràs un correu electrònic amb el codi descompte per comprar a la botiga online de Grifone (www.grifone.com) o a les seves botigues físiques (Barcelona Rocafort, Barcelona Sarrià, Seu d'Urgell).
T'informarem de les noves rutes que anirem publicant: continguts gratuïts, recomanacions, activitats, ofertes exclusives,...
Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
Desnivell acumulat
150m
Distància total
3 km
Temps total efectiu
1:00h
Altitud mínima
1.315m
Punt de sortida / arribada
Àrea de Sansanet
Altitud màxima
1.400m
Població més propera
Urdos o Candanchú
Us proposem un itinerari curt i sense cap dificultat que comença a l'àrea d'esbarjo de Sansanet, prop del coll de Somport, a la vall d'Aspe. El recorregut consisteix en una passejada circular pel costat del riu d'Aspe i per l'interior d'un bonic bosc d'avets i de faigs, dues espècies força abundants en aquestes altituds a la cara nord dels Pirineus. El camí, a poc a poc, ens va descobrint diversos paisatges i racons fins arribar al punt més elevat del recorregut, on creuem el riu d'Aspe. Des d'aquest punt gaudim d'unes vistes impressionants de la capçalera de la vall d'Aspe, en destaquem l'espectacular Pas d'Aspe, un coll que separa França i Espanya i que es troba entremig d'abruptes parets de roca.
Aquesta excursió ens permet descobrir la part alta de la vall d'Aspe, la vall més occidental del Parc Nacional dels Pirineus (França). Durant el recorregut -i si tenim una mica de sort- podrem observar una riquíssima varietat faunística: grans rapinyaires, isards, marmotes,... i l'animal més discret i alhora més emblemàtic d'aquesta zona pirinenca: l'ós bru. També tindrem l'oportunitat de conèixer la gran diversitat d'espècies de flora que hi ha en aquesta zona dels Pirineus francesos.
Aquest croquis aproximat amb l'itinerari de la ruta ha estat creat a partir del mapa "Valle de Canfranc. Valle de Aisa. Candanchú-Astún. 1:25.000." propietat de l'Editorial Alpina.
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Sistema de coordenades geogràfiques. Datum Europeu 1950
Més informació
: Mig dia
: 1:00h en total: 0:32h des de l'àrea de descans de Sansanet fins al punt des d'on tenim les vistes de tot el circ d'Aspe (després de creuar el pont de fusta) i 0:28h per a fer la tornada fins al punt d'inici.
: 150m
: Baixa.
: Tot l'any.
: Raquetes de neu si fem la ruta a l'hivern o a la primavera.
:
· Valle de Canfranc. Valle de Aisa. Candanchú-Astún. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Ossau. Vallée d'Aspe. Parc National des Pyrénées. 1547OT. 1:25.000. IGN.
· Carte de randonnées Nº3. Béarn. Aspe. Ossau. Parc National des Pyrénées. 1:50.000. IGN.
: Durant el recorregut anirem trobant panells indicatius en les interseccions de camins. També anirem trobant senyals de pintura blancs i vermells corresponents al HRP. L'itinerari es pot realitzar indistintament en els dos sentits de la marxa però recomanem el sentit descrit en aquesta fitxa, i contrari a les agulles del rellotge, perquè d'aquesta manera el tram de pujada és més progressiu i es fa més còmodament.
Com arribar-hi en cotxe
Podem arribar a l'àrea de descans de Sansanet des de França o des d'Espanya. Des d'Espanya podem fer-ho a través del coll de Somport o des del túnel de Somport. A través del coll de Somport: cal ascendir tot aquest port de muntanya i després de superar-lo cal baixar uns 4,5 km fins a trobar l'àrea de descans. Si, en canvi, optem pel túnel de Somport: just després de la sortida d'aquest túnel cal que agafem la carretera que puja cap al coll pel vessant francès i fer 4 km fins arribar a l'àrea de descans. Si hi arribem des de França tot remuntant la vall d'Aspe, abans d'arribar a l'entrada del túnel de Somport cal que agafem la carretera que puja cap al coll de Somport i al cap de 4 km arribarem a l'àrea de Sansanet.
Informació pràctica per viure una experiència completa
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Totes les rutes han estat realitzades sobre el terreny per RUTES PIRINEUS. Les rutes poden variar molt en funció de l'època de l'any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s'han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
ESPAI PATROCINAT
Com equipar-se per realitzar aquesta ruta?
Quan fem rutes en el medi natural, és important equipar-nos amb el material adequat per poder gaudir de l'activitat i, alhora, evitar problemes en cas de canvis meteorològics sobtats. De la mà dels nostres patrocinadors, a continuació us donem algunes pautes i exemples que us poden ser d'ajuda abans de sortir a la muntanya:
Escull:
Home
Dona
Calçat i peus
Els peus suporten el pes del nostre cos durant tot el dia i són bàsics per al bon desenvolupament de les activitats a la muntanya. Dedicant atenció als nostres peus, gaudirem d'una millor experiència a la muntanya.
En funció de l'activitat i característiques del terreny, els elements clau que haurem de valorar són: canya (alta/baixa), sola, impermeabilitat, transpiració, flexibilitat i duresa. En aquest sentit, un dels models més valorats pels senderistes és el MOAB II de Merrell, ideal per rutes fàcils per terrenys sense dificultat.
Per aquells que prefereixen un calçat a cavall entre el senderisme i el trail-running, recentment s´han desenvolupat noves tecnologies i models que combinen lleugeresa, proximitat al terra i protecció. Un excel·lent exemple daquesta nova tendència són les Capra Venture de Merrell, un dels models més innovadors del mercat.
Tecnologia i accessoris
Actualment disposem d´infinitat d´eines, dispositius i d´altres accessoris que ens poden ser de gran utilitat quan planifiquem i realitzem rutes a la muntanya: mapes cartogràfics (digitals o en paper), dispositius GPS, programes informàtics,...
Un dispositiu GPS és una bona eina per acompanyar-nos durant les nostres sortides: ens ofereix orientació i seguretat, i la possibilitat de monitoritzar el nostre rendiment (temps, altitud, velocitat,...). TwoNav ha dissenyat el seu model Anima especialment per a la pràctica del senderisme i els esports de muntanya.
Programes informàtics de planificació i anàlisiTWONAV LAND
Els programes informàtics de planificació i edició de rutes ens ofereixen la possibilitat de preparar les rutes abans de realitzar-les i també d´analitzar-les posteriorment. Al mercat hi ha diversos programes disponibles, un dels més potents i més ben valorats és el programari Land de TwoNav.
Roba de muntanya
La roba ens ha de protegir del fred, del vent, de la pluja o la neu i, alhora, ha de permetre la transpiració. Les peces han de ser confortables, lleugeres i robustes. Optar per diverses capes ens permet adaptar-nos molt millor a les condicions canviants.
Peça transpirable que ens protegeix del fred, permet l'expulsió de la humitat de la suor corporal i manté estable la nostra temperatura. La seva funció és l'aïllament tèrmic. En aquest cas, les jaquetes tèrmiques de Grifone utilitzen la membrana Polartec® i són molt lleugeres, flexibles i transpirables.
Capa exterior que ens protegeix de la humitat, del vent i del fred exterior. I, alhora, facilita l'expulsió de la suor corporal generada per l'activitat física. Per a aquest tipus de peces Grifone utilitza la tecnologia Gore-Tex®, una membrana impermeable que evita que ens mullem.
Els pantalons ens protegeixen les cames i han de ser resistents a la tracció i a l'abrasió. També és bàsic que siguin lleugers i flexibles per facilitar el moviment en qualsevol circumstància. Per aconseguir aquestes prestacions, Grifone utilitza la tecnologia Cordura® Light Stretch.
Complements pel fred i el vent
Peces que ens ajuden a combatre el fred i el vent protegint les parts més delicades del cos, com ara les mans, el coll o el cap.
Peça imprescindible a l'hivern o en alta muntanya. Els guants mantenen les nostres mans seques i a una temperatura càlida en tot moment. Pels guants, Grifone utilitza la tecnologia Windstopper® Soft Shell, que assegura el màxim efecte paravent i la màxima transpiració.
Peça multi-protectora de coll i cap que afavoreix la transpiració i ajuda a mantenir la calor òptima del nostre cos. Les bragues Grifone estan fabricades amb el teixit Coolmax®, una fibra multicanal que facilita la transpiració i té propietats elàstiques similars a la Lycra.
Els gorros ens protegeixen el cap durant les rutes que fem a la muntanya en condicions de baixes temperatures i/o fort vent. Els gorros Grifone utilitzen el teixit Windstopper® Active Shell, que és fàcil de doblegar i ofereix protecció paravent total, transpirabilitat i resistència a l'aigua.
Calçat i peus
Els peus suporten el pes del nostre cos durant tot el dia i són bàsics per al bon desenvolupament de les activitats a la muntanya. Dedicant atenció als nostres peus, gaudirem d'una millor experiència a la muntanya.
En funció de l'activitat i característiques del terreny, els elements clau que haurem de valorar són: canya (alta/baixa), sola, impermeabilitat, transpiració, flexibilitat i duresa. En aquest sentit, un dels models més valorats pels senderistes és la Siren Sport Q2 de Merrell, ideal per rutes fàcils per terrenys sense dificultat.
Per aquells que prefereixen un calçat a cavall entre el senderisme i el trail-running, recentment s´han desenvolupat noves tecnologies i models que combinen lleugeresa, proximitat al terra i protecció. Un excel·lent exemple daquesta nova tendència són les Capra Venture de Merrell, un dels models més innovadors del mercat.
Tecnologia i accessoris
Actualment disposem d´infinitat d´eines, dispositius i d´altres accessoris que ens poden ser de gran utilitat quan planifiquem i realitzem rutes a la muntanya: mapes cartogràfics (digitals o en paper), dispositius GPS, programes informàtics,...
Un dispositiu GPS és una bona eina per acompanyar-nos durant les nostres sortides: ens ofereix orientació i seguretat, i la possibilitat de monitoritzar el nostre rendiment (temps, altitud, velocitat,...). TwoNav ha dissenyat el seu model Anima especialment per a la pràctica del senderisme i els esports de muntanya.
Programes informàtics de planificació i anàlisiTWONAV LAND
Els programes informàtics de planificació i edició de rutes ens ofereixen la possibilitat de preparar les rutes abans de realitzar-les i també d´analitzar-les posteriorment. Al mercat hi ha diversos programes disponibles, un dels més potents i més ben valorats és el programari Land de TwoNav.
Roba de muntanya
La roba ens ha de protegir del fred, del vent, de la pluja o la neu i, alhora, ha de permetre la transpiració. Les peces han de ser confortables, lleugeres i robustes. Optar per diverses capes ens permet adaptar-nos molt millor a les condicions canviants.
Peça tèrmica interior que està en contacte directe amb la nostra pell. La seva funció és termorregular el nostre cos (manté el cos sec i ens ajuda a conservar una temperatura òptima). Per a aquestes peces Grifone utilitza la tecnologia Climafresh® i el sistema de costures planes flatlock.
Peça transpirable que ens protegeix del fred, permet l'expulsió de la humitat de la suor corporal i manté estable la nostra temperatura. La seva funció és l'aïllament tèrmic. En aquest cas, les jaquetes tèrmiques de Grifone utilitzen la membrana Polartec® i són molt lleugeres, flexibles i transpirables.
Capa exterior que ens protegeix de la humitat, del vent i del fred exterior. I, alhora, facilita l'expulsió de la suor corporal generada per l'activitat física. Per a aquest tipus de peces Grifone utilitza la tecnologia Gore-Tex®, una membrana impermeable que evita que ens mullem.
Els pantalons ens protegeixen les cames i han de ser resistents a la tracció i a l'abrasió. També és bàsic que siguin lleugers i flexibles per facilitar el moviment en qualsevol circumstància. Per aconseguir aquestes prestacions, Grifone utilitza la tecnologia Cordura® Light Stretch.
Complements pel fred i el vent
Peces que ens ajuden a combatre el fred i el vent protegint les parts més delicades del cos, com ara les mans, el coll o el cap.
Peça imprescindible a l'hivern o en alta muntanya. Els guants mantenen les nostres mans seques i a una temperatura càlida en tot moment. Pels guants, Grifone utilitza la tecnologia Windstopper® Soft Shell, que assegura el màxim efecte paravent i la màxima transpiració.
Peça multi-protectora de coll i cap que afavoreix la transpiració i ajuda a mantenir la calor òptima del nostre cos. Les bragues Grifone estan fabricades amb el teixit Coolmax®, una fibra multicanal que facilita la transpiració i té propietats elàstiques similars a la Lycra.
Els gorros ens protegeixen el cap durant les rutes que fem a la muntanya en condicions de baixes temperatures i/o fort vent. Els gorros Grifone utilitzen el teixit Windstopper® Active Shell, que és fàcil de doblegar i ofereix protecció paravent total, transpirabilitat i resistència a l'aigua.
Recorregut
Amagar fotos
Comencem l'excursió a l'àrea d'esbarjo de Sansanet (0:00h 1.320m), on ens trobem tres grans panells informatius del Parc Nacional dels Pirineus i un panell més petit que ens indica la direcció a seguir: "Tour du Val d'Aspe".
Panells informatius al costat de l'aparcament.
Baixem per la pista forestal en direcció SO tot deixant a la nostra esquerra una gran esplanada que a l'estiu s'utilitza com a aparcament i també la pista per on després tornarem.
Comencem l'excursió baixant uns metres per una pista que ens porta fins a un pont.
Aviat arribem a una passarel·la de fusta (0:02h - 1.315m) que ens permet creuar el riu d'Aspe -"gave d'Aspe" en francès-.
Creuem el riu dAspe per una passarel·la de fusta.
El desglaç de la primavera fa que el riu d'Aspe baixi cabalós durant aquesta època de l'any.
Creuem la passarel·la i seguim la pista que continua pujant i que va girant cap a l'esquerra. Ràpidament ens trobem la senyalització Lac d'Estaens (0:04h 1.321m). Nosaltres no l'agafem, deixem aquesta desviació a la nostra dreta i continuem cap a l'esquerra, per la mateixa pista per on veníem, seguint sempre la indicació de "Tour du Val d'Aspe".
Deixem la desviació del llac d'Estaens enrere a la nostra dreta.
Seguim avançant i creuem un clariana que ens permet observar millor l'entorn.
Alternem trams de bosc i trams sense arbres.
Fem una mirada enrere i distingim el Mailh deth Tours, un turó que domina la vall i que està situat a costat de l'estació d'esquí nòrdic de Somport.
Mailh deth Tours.
Arribem a un punt on la pista fa un gir brusc cap a la dreta. Aquí hi trobem una senyalització "Tour du Val d'Aspe" (0:10h 1.343m) que ens indica que hem de deixar la pista principal i agafar la pista secundària cap a l'esquerra, en direcció S-SO.
Seguim les indicacions "Tour du val d'Aspe".
Prenem la pista secundària a l'esquerra.
Travessem una successió de clarianes i zones humides. Després d'una forta pujada, planegem una mica i a continuació baixem uns metres fins a trobar el riu d'Aspe, que tenim a la nostra esquerra.
Avancem còmodament pel bosc.
Caminem uns metres per la vora mateix del riu. La remor de les aigües i la tranquil·litat del lloc ens captiven.
Caminem uns metres ben a prop del riu.
Aviat creuem un primer pont de fusta (0:30h 1.388m) que ens deixa sobre una gran illa al mig del riu.
Creuem el riu per un primer pont de fusta.
Caminem un centenar de metres tot remuntant la vall (SO) i arribem a una gran clariana que fa el bosc just a l'extrem superior de l'illa de terra on ens trobem.
La neu acumulada durant l'hivern és molt abundant en aquesta zona del Pirineu.
Davant nostre (S) se'ns obre un panorama magnífic: la vista sobre tot el circ d'Aspe (0:32h 1.391m). A la capçalera de la vall, a 1.700m d'altitud, destaca especialment el conegut Pas d'Aspe, un coll de muntanya que es troba just a la frontera entre el vessant espanyol dels Pirineus (Jacetània) i el vessant francès (Val d'Aspe, Béarn). A banda i banda del Pas d'Aspe s'eleven majestuosos el Mallo del Huerto del Estanés (1.804m) i la Labata (2.215m) -a la nostra dreta- i la Golocha de Esper (1.879m) -a la nostra esquerra-. Aquestes masses de roca ens impressionen per la seva dimensió i també pels canvis de color que presenten. Si volem fer una parada, aquest és un molt bon indret per a fer un descans abans de baixar.
Circ d'Aspe.
Desfem el camí fins a la part baixa de l'illa i continuem avançant per entre el bosc. Travessem cap a la dreta (E) un segon pont de fusta (0:36h - 1.387m) que ens permet creuar fins a l'altra banda del riu. D'aquesta manera deixem enrere la massa de terra que hi ha entre els dos braços del riu.
Creuem un segon pont de fusta.
Durant bona part del recorregut coincidim amb les senyals blanques i vermelles del HRP.
Continuem pujant lleugerament fins a enllaçar amb una pista (0:40h 1.394m) que surt cap a l'esquerra.
Seguim per la pista.
Seguim avançant per aquesta pista i arribem a una intersecció de camins senyalitzada (0:46h - 1.398m). En aquest punt seguim cap endavant, tot fent cas de la indicació de "Tour du Val d'Aspe".
Deixem enrere la desviació que puja fins al Xalet de Peyranère (en molts llocs escrit com a "Peyrenère").
Baixem tranquil·lament per la pista.
L'aigua és molt present al llarg de tot el recorregut.
Riu d'Aspe.
Petjada de cérvol a la neu.
Anem baixant per aquesta pista còmodament i arribem altre cop al punt d'inici de la ruta, l'àrea de descans de Sansanet. Posem fi a aquesta tranquil·la excursió que ens ha permès descobrir la capçalera de la vall d'Aspe.
Esplanada que a l'estiu serveix d'aparcament per als cotxes.
Informació pràctica per viure una experiència completa
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Escriure comentari
Participa! Envia'ns el teu comentari
Si has realitzat aquesta ruta, dóna'ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d'alguna altra manera? Opina!
Ãngel
09-12-2017 23:33:50h
Una bonica ruta per fer amb nens en aquesta època de l'any amb raquetes de neu. Gràcies per la recomanació i per la web.lass="trad_coment">(Comentari introduït originàriament en castellà)
David Gallego
22-09-2014 10:12:29h
Un reportatge magnífic !! Gràcies! L'apuntem per fer-la com més aviat millor amb els nens, segur que a la tardor també estarà preciós! Gràcies per aquest fenomenal treball.
(Comentari introduït originàriament en castellà)
Calamarin
24-07-2014 12:51:30h
Molt recomanable amb nens. La vam fer el juliol de 2014 després d'unes tempestes (dos dies enrere) i estava tot ple d'aigua per tot arreu. Preciós. (Comentari introduït originàriament en castellà)
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t'animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d'educació. Tampoc s'acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s'eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.
Si ho prefereixes comenta amb Facebook...
MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta