pdf-ruta232
Forau i cascada d'Aigualluts

Preciós itinerari circular que ens descobreix el Forau, la cascada i el Plan d'Aigualluts juntament amb el refugi de la Renclusa, al cor del Parc Natural Posets-Maladeta

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

400m

Distància totalDistància total

7 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

3:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.900m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament de la Besurta

altitud_maximaAltitud màxima

2.280m

distanciaPoblació més propera

Benasc

Recorregut circular de 7 km de longitud que transcorre pels voltants del naixement del riu Éssera, a la capçalera de la vall de Benasc. Sortim des del cobert de la Besurta, enfilem cap al turó de la Pleta de la Renclusa i ens apropem al Forau d'Aigualluts, des d'on continuem cap a la cascada i el Plan d'Aigualluts. Pugem fins al coll de la Renclusa i, tot seguit, una ràpida baixada ens porta fins al refugi i al barranc de la Renclusa, des d'on continuem davallant fins a la Besurta, on finalitzem la ruta.

Aquest itinerari ens permet descobrir tres dels indrets més mítics no només de la vall de Benasc sinó també de tots els Pirineus: el Forau d'Aigualluts, la cascada d'Aigualluts i el refugi de la Renclusa. El Forau d'Aigualluts -un forat natural connectat a un sistema càrstic que condueix les aigües de la Maladeta fins a la propera vall aranesa de l'Artiga de Lin- és un dels grans tresors naturals pirinencs i, a més a més, està situat en un indret preciós als peus de l'Aneto, el cim més alt de la serralada pirinenca (3.404m). Mentre caminem i entenem com funcionen els conductes naturals de la muntanya també gaudim del preciós paisatge alpí, amb les pintoresques molleres del Plan d'Aigualluts o amb l'univers petri i glacial del massís de la Maladeta. Per acabar-ho d'adobar, una breu parada al refugi de la Renclusa -potser el refugi més famós i més utilitzat dels Pirineus- ens farà prendre consciència de la importància estratègica que té, hostatjant cada any a milers d'excursionistes de totes les nacions que frisen per pujar al cim de l'Aneto. Aquesta és una ruta obligada per a tothom que vulgui conèixer les entranyes dels Pirineus!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 3:00h en total: 0:50h des del punt d'inici fins al Forau d'Aigualluts, 1:10h des del Forau d'Aigualluts fins al coll de la Renclusa i 1:00h des del coll de la Renclusa fins al cobert de la Besurta.

: Mitjana. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica.

: Primavera, estiu i tardor. Durant tot l'hivern i fins a principis de primavera la neu obliga a fer el recorregut amb raquetes de neu o esquís de muntanya. Caldrà consultar el butlletí de predicció de risc d'allaus. En cas de dubtes, et recomanem fer la ruta hivernal al Forau d'Aigualluts amb raquetes de neu amb un guia de muntanya titulat.

:

Parc Natural Posets-Maladeta. 1:25.000. Editorial Alpina.

: Es pot escurçar l'itinerari descartant la pujada al coll de la Renclusa, la visita al refugi i la baixada final. Si arribem al Forau d'Aigualluts o al Plan d'Aigualluts i ja en tenim prou, podem retornar a la Besurta desfent el mateix camí per on hem vingut. En aquest cas la ruta redueix el desnivell a 110m i l'horari efectiu (sense parades) a 1:35h.

Com arribar-hi en transport públic

La companyia d'autobusos AVANZA opera el trajecte Saragossa - Osca - Barbastro - Aínsa - Benasc amb regularitat i diverses freqüències diàries. A la seva web es mostren tots els horaris i es pot fer la reserva. Atenció: els horaris i els bitllets no acostumen a estar disponibles fins a 3-4 setmanes abans de la ruta.

Es pot enllaçar amb aquesta línia que ens portarà fins a Benasc a les principals ciutats del seu trajecte:
· Es pot arribar a Saragossa des de les principals capitals d'Espanya amb tren (AVE o regional) i amb autobús.
· Es pot arribar a Osca en tren regional des de Saragossa (línia Saragossa - Canfranc) o amb autobús des de Lleida, Barcelona o Madrid.
· Es pot arribar a Barbastre amb autobús des de Lleida o Barcelona (línia Barcelona - Lleida - Montsó - Barbastre operada per la pròpia companyia AVANZA).

Per arribar a l'aparcament de la Besurta, punt on comencem i acabem la ruta, des de Benasc, entre finals de juny i principis de setembre hi ha un servei obligatori d'autobusos. Per a més informació, horaris i preus consultar l'oficina de turisme de Benasc.

Com arribar-hi en cotxe

A Castilló de Sos agafem la carretera A-139 cap a Benasc. Creuem Benasc i seguim avançant per la carretera en direcció N remuntant la vall del riu Éssera. A prop del final de la vall, on acaba aquesta carretera, hi ha un desviament a mà dreta. Agafem aquesta pista asfaltada i ens dirigim cap a l'Hospital de Benasc i, més amunt, a la Besurta. Durant els mesos centrals de l'estiu, no es permet accedir en cotxe fins a la Besurta. Cal deixar, doncs, el vehicle a Benasc o en algun dels aparcaments habilitats que hi ha abans d'arribar a l'Hospital de Benasc (a uns 5 km de la Besurta). Més informació, dates i horaris a l'oficina de turisme de Benasc.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_135
  Ctra. de Benasque, 22467 Sesué
  El Càmping La Borda d'Arnaldet, al bell mig de la vall de Benasc, és el punt de partida ideal per a recórrer aquesta zona. Però no només us oferirà la base si no també unes molt bones instal·lacions, un gran tracte i tota l'ajuda i facilitats del món a l'hora de preparar les vostres rutes, ja siguin a peu o en bicicleta!
 • partner_image_185
  Avda. Los Tilos s/n, 22440 Benasque
  Una referència al mateix poble de Benasc. L'Hotel de la família Ciria es defineix per la comoditat i el tracte acollidor dels seus, però també pel seu alt grau de coneixement del món de l'excursionisme i l'entorn que els envolta. Deixeu-vos aconsellar! A més a més, la cuina del seu restaurant El Fogaril, basada en el producte de la terra, és una delícia! No us la perdeu!
 • partner_image_653
  Avda. Los Tilos s/n, 22440 Benasque
  L’Hotel Aragüells està situat just al centre de Benasc. És un allotjament acollidor i familiar que ens ofereix habitacions amb bany privat i tots els serveis per als excursionistes. També disposa d’un bar-restaurant obert tot el dia. Una base perfecte per descobrir i gaudir de les grans muntanyes de la vall!

Què més podem visitar?

 • Balneari Banys de Benasc
  Balneari Banys de Benasc

  Balneari amb una gran tradició històrica situat en un lloc privilegiat a 1.720m d'altura. És el balneari situat a més altitud d'Espanya. Les vistes sobre la vall de Benasc i el riu Éssera són esplèndides. S'hi arriba des de Benasc per la A-139, al cap d'uns 10 km.

  Coordenades GPS: 42.6615771º 0.5849987º

 • Embassament de Linsoles a Eriste
  Embassament de Linsoles a Eriste

  Al costat de la petita població d'Eriste, hi trobem aquest bonic embassament que reté les aigües del riu Éssera. Es poden llogar canoes per fer-hi una volta o es pot fer una caminada relaxada al voltant del llac.

  Coordenades GPS: 42.5870462º 0.4911106º

 • Centre d´Interpretació d´Eriste (Xarxa Natural d´Aragó)
  Centre d'Interpretació d'Eriste (Xarxa Natural d'Aragó)

  El Centre d'Interpretació d'Eriste està centrat en la divulgació de les glaceres. El centre, a través d'una exposició interactiva i de la projecció d'audiovisuals, ajuda als visitants a entendre molt millor les principals característiques i els processos de formació d'aquests paisatges glacials d'alta muntanya que actualment estan desapareixent als Pirineus.

  Coordenades GPS: 42.587404º 0.489114º

 • Estació d´esquí de Cerler
  Estació d'esquí de Cerler

  Situada a la localitat de Cerler, és una de les estacions d'esquí amb major desnivell esquiable de tot el Pirineu: oscil·la entre els 1.500m de la base de l'estació fins els 2.700m del pic Gallinero.

  Coordenades GPS: 42.5897319º 0.5410641º

 • Nucli d´Ancils
  Nucli d'Ancils

  El petit nucli d'Ancils -Ansils en aragonès- està situat a més de 1.100m d'altitud a la riba esquerra del riu Éssera, 1,5 km al sud de Benasc. Ancils és un conjunt urbà que destaca pels seus carres empedrats, la seva església romànica i, sobretot, per les seves esplèndides cases pairals dels segles XVI i XVII entre les que destaquen Casa Suprián, Casa Sebastián, Casa Sort, Casa Barrau i Casa Escuey.

  Coordenades GPS: 42.590720º 0.509983º

 • Estació d´esquí Llanos del Hospital
  Estació d'esquí Llanos del Hospital

  Enmig de la natura, a la part alta de la vall de Benasc, trobem aquesta estació d'esquí nòrdic. Aquí els esquiadors poden practicar les dues modalitats d'esquí de fons, el clàssic i el patinador, i també descansar a l'Hotel Hospital de Benasc.

  Coordenades GPS: 42.6840349º 0.6115955º

 • Plan de Senarta
  Plan de Senarta

  Es tracta d'una zona plana envoltada de prats i boscos, situada per sobre de l'embassament de Paso Nuevo. D'aquí surt la pista que s'endinsa a la vall de Vallibierna i arriba fins al refugi de Pescadors. Hi ha una àrea habilitada per a l'acampada. És un lloc perfecte per descansar i per tenir com a base per a realitzar excursions per aquesta zona.

  Coordenades GPS: 42.6411158º 0.5652683º

 • Palau dels Comtes de Ribagorça
  Palau dels Comtes de Ribagorça

  El Palau dels Comtes de Ribagorça està situat al número 6 del carrer Major de Benasc. Aquest edifici d'estil renaixentista data de mitjans del segle XVI i destaca especialment pels seus finestrals, la portalada amb arc de mig punt, els bustos dels comtes i el seu escut d'armes amb un lleó coronat.

  Coordenades GPS: 42.605909º 0.522311º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari al cobert de la Besurta (0:00h - 1.900m), a l'esplanada d'accés al transport públic. Des d'aquí seguirem la senyalització vertical cap al Forau i els Plans d'Aigualluts. Agafem una pista-corriol planera i molt agradable vers el SE que ens permet copsar la bellesa dels Plans de la Besurta. Forau i cascada d

La Besurta, punt de partida d'una gran varietat de rutes per a tots els nivells.

Forau i cascada d

El primer tram de la ruta és molt còmode. Tenim unes bones vistes del pic de la Renclusa.

Forau i cascada d

Pic i glacera de la Maladeta, centenars de metres per sobre del refugi de la Renclusa.

Mentre avancem podem veure cap al S els Portillons amb el pic de la Renclusa i el llom que baixa fins al fons de la vall, que és la culminació del contrafort NE del cim de la Maladeta (3.308m). Forau i cascada d

Orquídies salvatges.

Creuem el riu Éssera i tot seguit arribem a la cruïlla de camins Forau d'Aigualluts / refugi de la Renclusa (0:15h - 1.910m), situada al costat de la sortida del barranc de la Renclusa, per on baixarem de tornada. Forau i cascada d

A mesura que anem guanyant alçada milloren les vistes que tenim sobre les muntanyes que ens envolten.

Forau i cascada d

Arribem al trencall Forau d'Aigualluts / refugi de la Renclusa.

Forau i cascada d

Vistes a les muntanyes que separen la capçalera del riu Éssera i la Vall d'Aran.

Forau i cascada d

Els pics i les crestes afilades són els grans dominadors de les altures de la vall de Benasc.

Forau i cascada d

Vistes al massís de la Maladeta: glacera de la Maladeta, pic de la Maladeta, pic de la Rimaya, pic Cordier, pic Sayó, pic Mir...

Forau i cascada d

Bonica Sempervivum.

Nosaltres seguim ara el camí cap al Forau d'Aigualluts i abordem un tram de pujada amb vistes al rosari de cims del sector NO del massís de la Maladeta i a part del que queda de la seva glacera. Pugem per un petit torrent fins a un collet a tocar del turó de la Pleta de la Renclusa, des d'on accedim a un esglaó superior de l'alta vall de Benasc. Forau i cascada d

El sender es posa dret i les rampes dures passen pel costat d'un exemplar de pi negre mor.

Forau i cascada d

El sender avança entre prats i rierols.

Ja per sobre de la cota 2.000m el pendent se suavitza i, envoltats de prats alpins amb vistes a la piràmide perfecta del pic dels Aigualluts (2.692m), ens apropem plàcidament fins al Forau d'Aigualluts (0:50h - 2.011m). Des de la barana de protecció costa de veure i entendre el forau o forat, ja que el tenim justament sota nostre, però un panell ens explica els processos erosius que van formar-lo. Forau i cascada d

A poc a poc la vall s'obre i podem veure les muntanyes de la petita vall de l'Escaleta i de Barrancs.

Forau i cascada d

Preciosa estampa amb les aigües del riu Éssera i el pic d'Aigualluts al fons.

Forau i cascada d

Estem a tocar del Forau.

Forau i cascada d

Forau d'Aigualluts.

Havent admirat i comprès aquest capritxós fenomen natural, reprenem la ruta cap amunt, passant a tocar de la impetuosa cascada d'Aigualluts. Des d'aquest punt ja podem contemplar, 1.000m damunt nostre, la glacera i la preciosa piràmide del cim de l'Aneto, que amb els seus 3.404m és la màxima cota de tota la serralada pirinenca. Depenent de l'època de l'any en la que fem la ruta veurem el reflex del gel de la glacera o bé el reflex de la neu que cobreix el gel. Forau i cascada d

Vistes al pic d'Aneto, coll de Coronas i pic de Coronas.

Forau i cascada d

Un dels panorames més bonics dels Pirneus.

Forau i cascada d

Cascada d'Aigualluts, ufanosa d'aigua a principis d'estiu.

Per sobre de la cascada ens trobem amb el pintoresc Plan d'Aigualluts (1:10h - 2.030m), que ha estat reblert amb els sediments que amb el temps li han anat aportant els diferents cursos d'aigua que baixen de les valls de Barrancs i de l'Escaleta. L'aigua discorre com pot entre les argiles impermeables, creant bonics meandres o "aigües tortes". Aquest biòtop s'anomena mollera o torbera i alberga comunitats de flora i microfauna adaptades al medi humit com la cotonera de fulla estreta (Eriophorum angustifolium), éssers molt fràgils que caldrà que respectem, evitant trepitjar-los i, per tant, en aquest tram, és important que no sortim del camí marcat. Forau i cascada d

El pla o Plan d'Aigualluts, indret on el riu juga a buscar la millor manera de baixar vall avall.

En aquest punt podem decidir si seguim cap a la Renclusa o bé tornem per on hem vingut, reduint així el desnivell i l'horari de la ruta. Si optem per continuar la ruta cap a la Renclusa, travessem el Plan d'Aigualluts cap al SE i, quan comencem a envoltar-lo, ens trobem amb el trencall a l'estany de Barrancs (1:25h - 2.035m), que nosaltres descartem. Continuem cap al NO, creuem el riu de Barrancs per un pont de fusta i una mica més endavant creuem un segon torrent per un altre pont de fusta. Forau i cascada d

Trencall coll de Toro / Vall de Barrancs.

Forau i cascada d

Seguim planejant i fent una volta pel bucòlic Plan d'Aigualluts.

Forau i cascada d

Pont que precedeix el trencall cap a la vall de Barrancs.

Forau i cascada d

Senyalització vertical a l'entrada de la vall de Barrancs, a l'extrem S del Plan d'Aigualluts.

Forau i cascada d

La cotonera o herba del cotó creix en aiguamolls i prats humits.

Aviat comencem a remuntar el fort pendent que puja sense treva entre gespes i rocs de granit i que ens situa al coll de la Renclusa (2:00h - 2.280m), punt més elevat de la nostra excursió. Molt a prop d'aquest punt de pas hi ha una petita cabana metàl·lica que, sempre que la porta estigui oberta, ens pot servir d'aixopluc en cas de tempesta. Forau i cascada d

La Forcanada o Malh des Pois (2.881m) s'eleva majestuosament per sobre del pla o Plan d'Aigualluts.

Forau i cascada d

Rampes de pujada cap al coll de la Renclusa.

Forau i cascada d

Després del coll de la Renclusa, emprenem la baixada cap el refugi amb el pic de Paderna al fons.

Baixem rumb NO i al cap d'uns 20 minuts arribem al refugi de la Renclusa (2:20h - 2.140m), amb el seu porxo a l'entrada, sostre de pissarra, parets de pedra vista i finestres blanques amb carismàtics porticons verds de fusta. Aquest refugi acull a muntanyencs des de l'any 1916 i avui en dia és un dels indrets més visitats dels Pirineus, ja sigui per la quantitat de persones que pugen cada any a l'Aneto (el guarda en calcula unes 7.000), com a punt de partença cap a d'altres cims menys coneguts o per tota aquella gent que s'hi apropa a tafanejar. Forau i cascada d

La part final de la baixada fins al refugi és força dreta però avança sempre per un camí ben fressat.

Forau i cascada d

Refugi de la Renclusa, base perfecta abans d'emprendre l'ascensió a l'Aneto.

Per tornar a la Besurta, prenem ara el corriol que surt a la dreta del barranc de la Renclusa i que baixa deixant enrere el refugi. Forau i cascada d

Des del refugi baixem cap a la Besurta, visible al fons de la vall.

Forau i cascada d

El neret és un dels arbustos característics de l'alta muntanya.

Fent lleugeres marrades anem acostant-nos al fons de la vall, espetegant a la cruïlla de camins Forau d'Aigualluts / refugi de la Renclusa (2:45h) i reprenent l'ample camí que hem fet a l'anada i que en 15 minuts ens situa al cobert de la Besurta (3:00h - 1.900m), on donem per acabada aquesta fantàstica excursió. Forau i cascada d

Verdor dels prats propers a la Besurta.

Forau i cascada d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Cristina
13-09-2021 16:55:22h

Nosaltres ens hem aturat a la Besurta i hem seguit les indicacions sense arribar al refugi. I amb això és una ruta de nivell fàcil i molt recomanable.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

7 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta