pdf-ruta34
Estanys de Villamuerta des de la Besurta

Descobrim dos preciosos estanys d'origen glacial amagats al cor de la vall de Benasc

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

185m

Distància totalDistància total

2,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.900m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament de la Besurta

altitud_maximaAltitud màxima

2.081m

distanciaPoblació més propera

Benasc

Itinerari lineal molt recomanable per fer amb famílies un xic entrenades -només 3 km de longitud (anada i tornada) però 185m de desnivell a superar- que, des de l'aparcament de la Besurta, a la vall de Benasc, ens condueix fins als deliciosos estanys de Villamuerta. Sortint de la Besurta pugem primer fins al proper estany de Villamuerta i seguidament enfilem de valent fins a l'estany Alt de Villamuerta. Retornem al punt d'inici pel mateix camí emprat a l'anada.

Els estanys -anomenats ibones al Pirineu aragonès- de Villamuerta són una perfecta opció per a totes aquelles persones que debutin a l'aragonesa vall de Benasc, no només per seva facilitat d'accés i la seva bellesa inqüestionable sinó també per la possibilitat que ens donen de conèixer la vall tant a gran escala com a petita escala. A gran escala perquè durant el recorregut gaudim en tot moment de vistes a dos dels massissos més imponents i emblemàtics del Parc Natural Posets-Maladeta, per una banda el massís de la Maladeta, amb l'Aneto (3.404m) com a cim més alt de tota la serralada pirinenca, i per altra banda al massís i el cim de Perdiguero (3.222m), que sempre queda a l'ombra de l'Aneto i el Posets i que en canvi reuneix tots els requisits geològics, climàtics i geogràfics per ser considerat un massís d'alta muntanya. I a petita escala perquè poques vegades un recorregut tan curt ens pot ensenyar tantes coses del medi que volem conèixer: dos estanys d'origen glacial, una llacuna reblerta, fauna i flora adaptades als estatges subalpí i alpí, i una geologia que es caracteritza per combinar roques magmàtiques com el granit amb roques metamòrfiques com l'esquist i la pissarra.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:45h en total: 0:20h des de l'aparcament de la Besurta fins a l'estany de Villamuerta, 0:40h des de l'estany de Villamuerta fins a l'estany Alt de Villamuerta i 0:45h per tornar a l'aparcament de la Besurta pel mateix camí.

: Finals de primavera, estiu i inicis de tardor.

:

Parc Natural Posets Maladeta. Escala 1:25.000. Editorial Alpina.

: Tot i que la ruta no presenta cap tipus de dificultat, el tram entre l'estany de Villamuerta i l'estany Alt de Villamuerta és molt costerut i no està gaire senyalitzat, caldrà que parem molta atenció i no perdre'ns cap fita.

Com arribar-hi en transport públic

La companyia d'autobusos AVANZA opera el trajecte Saragossa - Osca - Barbastro - Aínsa - Benasc amb regularitat i diverses freqüències diàries. A la seva web es mostren tots els horaris i es pot fer la reserva. Atenció: els horaris i els bitllets no acostumen a estar disponibles fins a 3-4 setmanes abans de la ruta.

Es pot enllaçar amb aquesta línia que ens portarà fins a Benasc a les principals ciutats del seu trajecte:
· Es pot arribar a Saragossa des de les principals capitals d'Espanya amb tren (AVE o regional) i amb autobús.
· Es pot arribar a Osca en tren regional des de Saragossa (línia Saragossa - Canfranc) o amb autobús des de Lleida, Barcelona o Madrid.
· Es pot arribar a Barbastre amb autobús des de Lleida o Barcelona (línia Barcelona - Lleida - Montsó - Barbastre operada per la pròpia companyia AVANZA).

Per arribar a l'aparcament de la Besurta, punt on comencem i acabem la ruta, des de Benasc, entre finals de juny i principis de setembre hi ha un servei obligatori d'autobusos. Per a més informació, horaris i preus consultar l'oficina de turisme de Benasc.

Com arribar-hi en cotxe

A Castilló de Sos agafem la carretera A-139 cap a Benasc. Creuem Benasc i seguim avançant per la carretera en direcció N remuntant la vall del riu Éssera. A prop del final de la vall, on acaba aquesta carretera, hi ha un desviament a mà dreta. Agafem aquesta pista asfaltada i ens dirigim cap a l'Hospital de Benasc i, més amunt, a la Besurta. Durant els mesos centrals de l'estiu, no es permet accedir en cotxe fins a la Besurta. Cal deixar, doncs, el vehicle a Benasc o en algun dels aparcaments habilitats que hi ha abans d'arribar a l'Hospital de Benasc (a uns 5 km de la Besurta). Més informació, dates i horaris a l'oficina de turisme de Benasc.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_135
    Ctra. de Benasque, 22467 Sesué
    El Càmping La Borda d'Arnaldet, al bell mig de la vall de Benasc, és el punt de partida ideal per a recórrer aquesta zona. Però no només us oferirà la base si no també unes molt bones instal·lacions, un gran tracte i tota l'ajuda i facilitats del món a l'hora de preparar les vostres rutes, ja siguin a peu o en bicicleta!
  • partner_image_185
    Avda. Los Tilos s/n, 22440 Benasque
    Una referència al mateix poble de Benasc. L'Hotel de la família Ciria es defineix per la comoditat i el tracte acollidor dels seus, però també pel seu alt grau de coneixement del món de l'excursionisme i l'entorn que els envolta. Deixeu-vos aconsellar! A més a més, la cuina del seu restaurant El Fogaril, basada en el producte de la terra, és una delícia! No us la perdeu!
  • partner_image_653
    Avda. Los Tilos s/n, 22440 Benasque
    L’Hotel Aragüells està situat just al centre de Benasc. És un allotjament acollidor i familiar que ens ofereix habitacions amb bany privat i tots els serveis per als excursionistes. També disposa d’un bar-restaurant obert tot el dia. Una base perfecte per descobrir i gaudir de les grans muntanyes de la vall!

Què més podem visitar?

  • Balneari Banys de Benasc
    Balneari Banys de Benasc

    Balneari amb una gran tradició històrica situat en un lloc privilegiat a 1.720m d'altura. És el balneari situat a més altitud d'Espanya. Les vistes sobre la vall de Benasc i el riu Éssera són esplèndides. S'hi arriba des de Benasc per la A-139, al cap d'uns 10 km.

    Coordenades GPS: 42.6615771º 0.5849987º

  • Embassament de Linsoles a Eriste
    Embassament de Linsoles a Eriste

    Al costat de la petita població d'Eriste, hi trobem aquest bonic embassament que reté les aigües del riu Éssera. Es poden llogar canoes per fer-hi una volta o es pot fer una caminada relaxada al voltant del llac.

    Coordenades GPS: 42.5870462º 0.4911106º

  • Centre d´Interpretació d´Eriste (Xarxa Natural d´Aragó)
    Centre d'Interpretació d'Eriste (Xarxa Natural d'Aragó)

    El Centre d'Interpretació d'Eriste està centrat en la divulgació de les glaceres. El centre, a través d'una exposició interactiva i de la projecció d'audiovisuals, ajuda als visitants a entendre molt millor les principals característiques i els processos de formació d'aquests paisatges glacials d'alta muntanya que actualment estan desapareixent als Pirineus.

    Coordenades GPS: 42.587404º 0.489114º

  • Estació d´esquí de Cerler
    Estació d'esquí de Cerler

    Situada a la localitat de Cerler, és una de les estacions d'esquí amb major desnivell esquiable de tot el Pirineu: oscil·la entre els 1.500m de la base de l'estació fins els 2.700m del pic Gallinero.

    Coordenades GPS: 42.5897319º 0.5410641º

  • Nucli d´Ancils
    Nucli d'Ancils

    El petit nucli d'Ancils -Ansils en aragonès- està situat a més de 1.100m d'altitud a la riba esquerra del riu Éssera, 1,5 km al sud de Benasc. Ancils és un conjunt urbà que destaca pels seus carres empedrats, la seva església romànica i, sobretot, per les seves esplèndides cases pairals dels segles XVI i XVII entre les que destaquen Casa Suprián, Casa Sebastián, Casa Sort, Casa Barrau i Casa Escuey.

    Coordenades GPS: 42.590720º 0.509983º

  • Estació d´esquí Llanos del Hospital
    Estació d'esquí Llanos del Hospital

    Enmig de la natura, a la part alta de la vall de Benasc, trobem aquesta estació d'esquí nòrdic. Aquí els esquiadors poden practicar les dues modalitats d'esquí de fons, el clàssic i el patinador, i també descansar a l'Hotel Hospital de Benasc.

    Coordenades GPS: 42.6840349º 0.6115955º

  • Plan de Senarta
    Plan de Senarta

    Es tracta d'una zona plana envoltada de prats i boscos, situada per sobre de l'embassament de Paso Nuevo. D'aquí surt la pista que s'endinsa a la vall de Vallibierna i arriba fins al refugi de Pescadors. Hi ha una àrea habilitada per a l'acampada. És un lloc perfecte per descansar i per tenir com a base per a realitzar excursions per aquesta zona.

    Coordenades GPS: 42.6411158º 0.5652683º

  • Palau dels Comtes de Ribagorça
    Palau dels Comtes de Ribagorça

    El Palau dels Comtes de Ribagorça està situat al número 6 del carrer Major de Benasc. Aquest edifici d'estil renaixentista data de mitjans del segle XVI i destaca especialment pels seus finestrals, la portalada amb arc de mig punt, els bustos dels comtes i el seu escut d'armes amb un lleó coronat.

    Coordenades GPS: 42.605909º 0.522311º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem aquest itinerari a la Besurta (0:00h - 1.900m). Creuem l'esplanada i el pont sobre el rierol que baixa dels estanys de Villamuerta i agafem un trencall a l'esquerra amb senyalització als "Ibones de Villamuerta", descartant el camí principal que es dirigeix cap al Forau d'Aigualluts. El corriol, ben fressat i marcat amb estaques de fusta, se separa aviat del torrent i remunta progressivament herbeis envoltats de pi negre on hi creixen plantes tan cridaneres com el narcís de muntanya. Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Aparcament de la Besurta.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Prats alpins envoltats de pi negre i en darrer terme la cresta que fa de partió amb la Vall d'Aran.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

El rierol que davalla dels estanys de Villamuerta.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Prats alpins i cresta divisòria amb la Vall d'Aran.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Narcís de muntanya (Narcissus pseudonarcissus).

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Llacuna reblerta de sediments. En darrer terme destaca la Tuca de Salvaguardia (2.738m).

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Llacuna reblerta de sediments. En darrer terme el massís de Perdiguero.

Passem una llacuna reblerta de sediments i arribem al desaigua de l'estany de Villamuerta (0:20h - 1.950m). Si gaudim d'un dia lluminós advertirem que aquest estany acostuma a tenir tonalitats verdoses, segurament aportades pels propers pins negres i el gespet (Festuca eskia), que és l'herba endèmica dels Pirineus que colonitza i sovint domina els prats alpins i subalpins. L'estany de Villamuerta, com gairebé tots els de la vall de Benasc, és d'aigües somes i de marcat origen glaciar. Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Indicacions a l'estany Alt de Villamuerta.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Estany de Villamuerta des del seu desguàs.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Estany de Villamuerta des de dalt. En segon pla, la Tuca de Salvaguardia (2.738m) i, en tercer pla, el massís de Perdiguero.

Seguim el nostre recorregut tot vorejant l'estany per la nostra dreta (esquerra orogràfica), superant l'espadat granític que cau a plom a la seva riba S i gaudint de bones vistes a la glacera i massís de la Maladeta (SO). A mesura que pugem, el corriol es fa més costerut i deixa d'estar ben senyalitzat. Cal que parem atenció amb les fites, però en cas de no trobar-les, hem de seguir sempre un rumb E-NE-E. Si ens girem podem veure l'estany de Villamuerta (O) emmarcat, al vessant N, per les Tres Chermanes de Paderna (O-SO) -que són el pic de Paderna (2.622m), la Tuqueta Blanca de Paderna (2.714m) i la Tuca de l'Éssera (2.585m)-, al NO, per la propera Tuca de Salvaguardia (2.738m) i, més al fons (O), pel grandiós massís de Perdiguero (3.222m). A banda de les vistes superlatives també podem gaudir observant flora alpina de tan bon veure com les pastoretes (Dactylorhiza sambucina), precioses orquídies que poden ser tant de color rosat com groguenc i acostumen a anar per parelles. Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Pastoretes (Dactylorhiza sambucina).

Superem una tartera i tot seguit anem a buscar el torrent, que creuem. El pendent es fa més costerut a mesura que remuntem un segon barranc que ens acaba situant a un collet (2.081m), des d'on baixem al desguàs de l'estany Alt de Villamuerta (1:00h - 2.070m). Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Rierol que davalla de l'estany Alt de Villamuerta.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Tartera i, al fons, el massís del Perdiguero.

Aquest segon estany, també d'origen glacial, s'alimenta amb el desgel i els torrents estacionaris que baixen de la Tuqueta de Bargues (2.621m), que corona el crestall que fa de partió amb la veïna Vall d'Aran. A les ribes d'aquest estany no és rar de veure l'espargani de muntanya (Sparganium angustifolium), la planta aquàtica que sura i encatifa bona part de la superfície de l'aigua a les ribes dels estanys però que també viu a zones tranquil·les de rierols i a molleres. També, a la mateixa riba o ben a prop d'aquesta, podem veure a la granota roja (Rana temporaria). A l'estiu és quan les granotes acabades de néixer envaeixen les ribes dels estanys d'alta muntanya i, per tant, haurem d'anar amb compte de no trepitjar-les ni tampoc manipular-les. Si a l'estany anterior hem gaudit de fantàstiques vistes cap a l'O, aquest cop gaudim d'una visió inoblidable cap al S-SO, amb el pic de la Renclusa (2.679m) i el piramidal pic d'Aiguallut (2.692m) com a primers sentinelles del gran massís de la Maladeta, amb el rei dels Pirineus -l'Aneto (3.404m)- i la seva glacera al capdamunt de tot el seu reialme petri. Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Estany Alt de Villamuerta. Al fons destaca el cim de l'Aneto (3.404m).

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Estany Alt de Villamuerta. Al fons el cim de l'Aneto (3.404m) i a la dreta el pic de la Renclusa (2.679m).

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

A l'esquerra, el cim de l'Aneto (3.404m) i, a la dreta, el pic de Coronas (3.298m).

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

En primer pla, el pic de la Renclusa (2.679m) i, en segon terme, el pic de la Maladeta (3.308m) i la seva glacera.

Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

La Tuca de Salvaguardia (2.738m).

Havent fruït amb l'estada a ambdós estanys ens disposem a retornar fins al punt d'inici de la ruta. Per fer-ho desfem el camí fet a la pujada, vorejant novament l'estany de Villamuerta (1:30h) per la seva riba S i baixant suaument fins a la Besurta (1:45h - 1.900m), on acabem aquesta bonica excursió. Estanys de Villamuerta des de la Besurta 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Cristina
14-09-2021 21:20:54h

Bonica i fàcil de practicar. Per arribar al segon estany es complica una miqueta però val la pena l'esforç.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta