GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers
(2)
(0)
GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers

Extraordinària etapa d'alta muntanya que ens mostra algunes de les grans joies del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d'interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

+800m / -555m

Distància totalDistància total

12,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:15h

altitud_minimaAltitud mínima

1.870m

distanciaPunt d'inici de l'etapa

Sant Maurici - Refugi Mallafré

altitud_maximaAltitud màxima

2.594m

distanciaPunt final de l'etapa

Refugi de Colomers

banner apadrina

Comencem la vint-i-dosena etapa de la travessa Transpirinenca al refugi Ernest Mallafré. Tota l'etapa transcorre per camins d'alta muntanya ben definits i mantinguts pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Sortim del refugi Ernest Mallafré i, al cap d'uns minuts, passem pel costat del popular estany de Sant Maurici i remuntem tota la vall de Ratera fins al port homònim. Des d'aquest coll de muntanya, descendim per entre els diversos estanys del circ de Colomers i fem nit al refugi de Colomers, que està situat en un indret privilegiat, al costat mateix de l'estany Major de Colomers.

Durant aquesta etapa de la Transpirinenca descobrim la preciosa vall de Ratera i el sensacional circ de Colomers amb tot el seu conjunt lacustre. L'extraordinària bellesa d'aquests espais -i del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en general- fan que aquesta etapa sigui una de les més admirades per tots excursionistes que fan la travessa del GR 11. L'elevat nombre de visitants que trobarem durant la jornada no resten encant als meravellosos paisatges d'alta muntanya del parc!

Mapa cartogràfic

mapa
Editorial Alpina

© Editorial Alpina.

Aquest croquis aproximat amb l'itinerari de la ruta ha estat creat a partir del mapa "Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 1:25.000." propietat de l'Editorial Alpina.

Recorregut de la ruta

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

trkTwoNav (.trk) gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Punts importants de pas (Waypoints)

Punt de pas
Temps
Altura
Latitud
Longitud
 •  Refugi Ernest Mallafré
  0:00h
  1.893m
  42.578774º
  1.008982º
 •  Estany de Ratera
  0:55h
  2.134m
  42.588472º
  0.995028º
 •  Port de Ratera
  2:30h
  2.594m
  42.603420º
  0.958723º
 •  Refugi de Colomers
  4:15h
  2.138m
  42.624209º
  0.920462º

Sistema de coordenades geogràfiques. Datum WGS84.

Més informació

: 4:15h en total: 2:30h des del refugi Mallafré fins al port de Ratera i 1:45h des d'aquest punt fins al refugi de Colomers.

: +800m / -555m

: Alta (F). Etapa que transcorre per terreny d'alta muntanya. En condicions hivernals, la dificultat tècnica de l'etapa augmenta considerablement.

: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, hi trobarem neu i gel.

: Res en especial.

:

· Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Durant l´itinerari trobem diversos punts on podem aprovisionar-nos sense problemes.

:
· Refugi de Colomers: disposa de 60 places guardades (www.refugicolomers.com, 973 253 008 / 973 250 118). Encara que el refugi de Colomers disposa de 60 places, recomanem reservar plaça prèviament perquè sovint hi ha problemes de disponibilitat, sobretot a l"estiu i durant els caps de setmana.

: Al refugis Mallafré i Colomers hi ha servei de bar i restaurant. Durant aquesta etapa no passem per cap població. Si necessitéssim passar per alguna població, hauríem de desviar-nos fins a Arties des del refugi de Colomers (4:00h).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L'itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Totes les rutes han estat realitzades sobre el terreny per RUTES PIRINEUS. Les rutes poden variar molt en funció de l'època de l'any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s'han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Aquí la nostra selecció d'establiments propers recomanats:

Mostrar al mapadetalle
 • partner_image_207
  Casa Massa, 25593 Estac www.casamassa.cat - info@casamassa.cat - 973252433 | 687502027
  Casa Massa va obrir les seves portes l'any 2007 en una antiga casa completament rehabilitada que la Núria gestiona amb passió, professionalitat i saviesa. Des de Casa Massa podrem caminar per antics camins de muntanya, gaudir d'un cel estrellat meravellós, descobrir les moltes activitats esportives i culturals que ens ofereix el Pallars i, a la taula, tastar excel·lents productes de proximitat! Casa Massa és el lloc ideal per gaudir de la natura i del Pallars!
 • partner_image_210
  Avinguda Generalitat, 27, 25560 Sort www.hotellesbrases.com - info@hotellesbrases.com - 973 621 071
  Les Brases de Sort és un hotel i restaurant situat al mateix poble de Sort, al cor del Pallars Sobirà, en un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme, l'alta muntanya o els esports d'aventura com el ràfting, el barranquisme o l'escalada. Tant l'hotel com el restaurant Les Brases ens ofereixen un tracte professional i càlid, i una excel·lent relació qualitat preu!
 • partner_image_240
  Carrer de Martí, 1, 25575 Àreu www.hotelvallferrera.com - info@hotelvallferrera.com - 973 624 343
  Al nucli d'Àreu, al cor de la pintoresca i solitària vall Ferrera, hi trobem l'acollidor hotel Vallferrera. L'hotel es troba en un edifici de muntanya típic de l'arquitectura tradicional pallaresa i ens ofereix 17 habitacions molt agradables i amb tots els serveis. Al seu torn, al restaurant gaudim d'una cuina tradicional amb productes autòctons i de proximitat. Nota: L'establiment ofereix preus especials d'allotjament i de restaurant per a excursionistes federats (FEEC).
 • partner_image_58
  c/del Camp, 22-24, 25580 Esterri d´Àneu www.ecomuseu.com - ecomuseu@ecomuseu.com - 973 626 436
  Un museu innovador i diferent on el visitant s'endinsa, d'una manera activa, en la realitat natural i cultural del territori aneuenc. Vine i descobreix els diversos espais i centres de l'Ecomuseu!
 • partner_image_98
  c/ Major, 1, 25587 València d´Àneu www.lopaller.com - info@lopaller.com - 973 626 129
  Lo Paller és un hotel de muntanya situat al poble de València d'Àneu. Lo Paller és sinònim de tracte familiar, calidesa i professionalitat enmig d'una de les valls més pintoresques del Pirineu. Un establiment 100% recomanable!
 • partner_image_120
  Hotel Poldo - C/ Carretera, s/n, 25597 La Guingueta d´Àneu www.hotelpoldo.com - info@hotelpoldo.com - 973 626 080
  A la Guingueta d'Àneu, al bell mig de les valls d'Àneu, hi trobem l'Hotel Restaurant Poldo: un clàssic exquisit. L'hotel és encantador –les instal·lacions tot just han estat reformades- però el tracte encara ho és més! No us perdeu tampoc el seu restaurant: bon producte i receptes de tota la vida!
 • partner_image_131
  C-13 La Guingueta d´Àneu, 25597 La Guingueta d´Àneu www.noucamping.com - noucamping@noucamping.com - 973 626 266
  A la Guingueta d'Àneu, al bell mig de les valls d'Àneu, hi trobem el càmping Nou Càmping, una opció fantàstica per aprofitar còmodament una zona meravellosa. El Nou Càmping, a només 6 km d'Espot, on es troba l'entrada oriental al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és ja tota una referència per viure la natura al màxim!
 • partner_image_149
  Port de la Bonaigua s/n, 25587 Sorpe www.refugidelgerdar.com - refugidelgerdar@gmail.com - 619 044 476
  El Refugi del Gerdar és un punt de partida i de pas ideal per a emprendre moltíssimes rutes d'alta muntanya. Situat al Pallars Sobirà, al capdamunt de les valls d'Àneu, no només us permetrà aprofitar les seves instal·lacions com si fóssiu a casa sinó també el seu coneixement: els responsables del refugi coneixen bé el terreny i us podran orientar molt!
 • partner_image_163
  C/Únic, s/n, 25589 Son www.monnaturapirineus.com - monnaturapirineus@fcatalunyalapedrera.com - 973 626 722
  MónNatura Pirineus ofereix estades i activitats de tot tipus amb un únic i clar objectiu capital: l'educació ambiental. La seva ubicació, al preciós poble Son, enmig de les Valls d'Àneu, us permetrà gaudir de la muntanya en un entorn altament privilegiat. Les seves instal·lacions i els seus programes són flexibles i de ben segur s'adaptaran a les vostres necessitats.
 • partner_image_166
  25586 Isavarre www.obagaactivitats.cat - montse@obagaactivitats.cat - 619 938 267
  A Obaga Activitats els mou les ganes i la passió per la naturalesa. El seu objectiu és compartir el seu gran coneixement del medi i, per tant, l'educació ambiental. Per això la Montse i el Francesc proposen tota una sèrie d'activitats tant de dia com de nit. Amb ells podreu conèixer la brama del cérvol, però també interpretar el cel nocturn amb un telescopi!
 • partner_image_201
  c/ Baciver, 3, 25586 Isavarre www.nabiu.cat - contacte@nabiu.cat - 610 034 476
  Al petit poble d'Isavarre, molt a prop d'Esterri, al cor de les Valls d'Àneu, hi trobem aquesta proposta tant excel·lent com singular. La Núria i el Joan ens ofereixen un restaurant petit i acollidor, que aposta pel producte de qualitat però també per la senzillesa i la innovació. Defugint la clàssica cuina de la zona, al restaurant Nabiu les protagonistes són les fondues de formatges i les raclettes, i són boníssimes! Si trepitgeu la zona, no us el deixeu perdre!
Els establiments recomanats al mapa
logo rutas pirineos
Punt d'inici de la ruta
Hotels i hostalsMuseus i culturaNaturalesaAventuraProductors i artesansRestaurantsEsquíCàmpingsRefugis de muntanyaBenestar i spaApartaments i Cases RuralsAlbergsRutes per etapesActivitats aquàtiques
Recomanacions

Recorregut

Amagar fotosdetalle
La vint-i-dosena etapa de la travessa Transpirinenca comença al refugi Ernest Mallafré (0:00h - 1.893m) . Des del refugi baixem fins a l'estany de Sant Maurici i ens dirigim fins al seu extrem oriental. En aquest punt tenim dues alternatives: podem optar per seguir estrictament l'itinerari del GR 11 (senyals blancs i vermells), que ens condueix per la pista de terra que puja pel vessant de la muntanya, o bé podem deixar momentàniament el GR 11 i agafar el corriol que voreja l'estany per la seva riba N, puja pel costat del salt d'aigua de Ratera i torna a enllaçar amb el GR 11 just per sobre del salt d'aigua. En qualsevol de les dues opcions, al cap d'uns 40 minuts arribem a la part alta del salt de Ratera. Des d'aquest punt seguim per la pista en direcció O i no triguem en arribar l'estany de Ratera (0:55h - 2.134m).

Rodegem l'estany de Ratera per la nostra esquerra i pugem uns metres fins a l'estanyola de Ratera. Deixem enrere a la dreta la pista, que continua fins al refugi d'Amitges, i agafem un corriol a l'esquerra que puja per la vall de Ratera. Passem per l'estany de les Obagues de Ratera i continuem la nostra ascensió. Passem per l'estany del Port de Ratera i finalment assolim el port de Ratera (2:30h - 2.594m), punt més elevat de l'etapa. Les vistes són espectaculars en totes direccions! Enrere, cap al SE, podem veure tota la vall de Ratera i els Encantats. A la dreta, cap al NE, gaudim d'una vista fabulosa del conjunt lacustre de Saboredo i de totes les muntanyes que l'envolten.

Des del port de Ratera continuem caminant en clara direcció NO. Deixem enrere a la dreta el camí del refugi de Saboredo i comencem el descens cap al refugi de Colomers. L'ambient d'alta muntanya és d'una bellesa aclaparadora: estanys, basses i rierols enmig d'afilades muntanyes de granit! Passem pel costat de l'estany Obago i continuem cap a l'estany Redon i l'estany Long. Finalment, superem un collet i baixem uns metres fins al refugi de Colomers (4:15h - 2.138m), que està situat just al costat de l'estany Major de Colomers. L'actual refugi de Colomers va entrar en funcionament l'any 2008 substituint l'antic refugi, que estava situat just al costat de la presa que tanca l'estany pel seu extrem N. Encara podem observar el lavabo de l'antic refugi, una petita cabina de fusta penjada per sobre de les aigües de l'estany.
 GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

GR 11 - Etapa 22: Refugi Mallafré - Refugi de Colomers 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia'ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna'ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d'alguna altra manera? Opina!


0 vots
Codi Captcha
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t'animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d'educació. Tampoc s'acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s'eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

Si ho prefereixes comenta amb Facebook...
MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta