La Refugis del Torb, una travessa entre el Ripollès i el Conflent que enllaça Núria, Ulldeter i el Canigó

Article publicat el 19/06/2014 per Rutas Pirineos

Activitats de muntanya

Parlem amb en Xavier Grivé i Isern, impulsor i màxim responsable de la Refugis del Torb i la Tour del Canigó, dues rutes per etapes de creació recent que transcorren pel Ripollès i pel Conflent. En Xavier, nascut a Barcelona i resident a Pardines (Ripollès), és un enamorat de la muntanya i de la naturalesa. Aquesta seva afició li va néixer de ben petit, quan començà a trepitjar la muntanya amb la família i els amics; ens confessa que ja d'adolescent es passava la setmana mirant i remirant mapes per a l'excursió del següent cap de setmana! Més endavant va convertir la seva passió en la seva professió, primer com a guia de muntanya, després creant producte turístic de senderisme des de l'administració i, posteriorment, dissenyant, organitzant i gestionant aquestes dues iniciatives tan interessants. Des de Rutes Pirineus us animem a tots a descobrir-les, i us recordem que amb el carnet d'avantatges de Rutes Pirineus disposeu d'un descompte del 15% en el paquet de benvinguda.

Xavier, ens pots dir un indret dels Pirineus que sigui especial per a tu? Per què?

XG: Tots són especials, el Pirineu és fantàstic! En diré un: el pla de Coma de Vaca. Transmet immensitat de muntanya, tranquil·litat, repòs. Un indret solitari, un parèntesi enmig dels dos grans pols d'atracció del Ripollès: Núria i Ulldeter amb les seves dues estacions d'esquí. A Coma de Vaca és on més fauna salvatge junta he vist, i sentir-hi bufar el torb a l'hivern també és força espectacular. Enyoro les nits passades allà fa molts anys, quan només hi havia dues cabanes de pastors, isards, marmotes, i algun excursionista coneixedor del territori.

Com i quan va néixer el projecte d'organitzar una travessa per etapes?

XG: El projecte Refugis del Torb ha anat madurant al llarg de molt de temps, gairebé 10 anys. Va néixer quan jo treballava de guia de muntanya, l'any 2004, quan passava moltes hores acompanyant grups a la muntanya, pensant i madurant possibilitats en aquest entorn. Després, la vida professional et permet fer de més i de menys, fins que un bon dia decideixes que és ara o mai. I aquí estem, i molt contents.

A qui va dirigida la Refugis del Torb?

XG: La travessa va dirigida a tots els amants de la muntanya que tinguin ganes d'unir, en una sola vivència, indrets tan emblemàtics com Núria, Ulldeter, el Massís del Canigó, Mentet o Carançà. Racons de gran valor excursionista, tots junts, un dia rere l'altre, en un sol mapa i en una mateixa aventura. El que fem és facilitar-los la reserva, de vegades complicada per les trucades als allotjaments francesos, i donar una sèrie d'obsequis que enriqueixen el producte.

Quantes persones van fer la ruta l'any 2013?

XG: 185 persones.

Quin és el perfil tipus de persona que fa la Refugis del Torb?

XG: El que més hi destaca són els grans grups d'amics, vinculats o no a un centre excursionista, perquè són els grups més nombrosos, però també vénen moltíssimes parelles i persones soles. Cal destacar també les famílies que vénen a fer la travessa, ja sigui conjuntament pares i fills o, fins i tot, hem tingut el cas de famílies en què només ha caminat la canalla (de diverses edats) i que s'han retrobat amb els pares als allotjaments a cada final d'etapa. Els pares, veterans de muntanya, els feien el transport de maletes i les indicacions de cada etapa.

I d'on són les persones que fan la ruta?

XG: El 85 % dels excursionistes són catalans, però n'han vingut també forces del País Valencià, Madrid i el País Basc. Darrerament comencen a venir també de l'estranger, concretament francesos, belgues i holandesos, fruit d'alguna actuació promocional que hem fet per aquelles terres.

Quina és la modalitat preferida pels usuaris?

XG: La modalitat “Torb Standard”. És el que en diem el cercle principal, una ruta circular que uneix la Vall de Núria i el Massís del Canigó, però que no puja al Puigmal ni al Canigó. Molta gent té els dies limitats, i aquesta modalitat els permet veure els principals indrets que ofereix la travessa en només cinc jornades.

Per a tu, què és el millor de la travessa?

XG: D'una banda el caràcter transfronterer de la travessa, que li dóna molta força a la ruta, i d'altra banda la possibilitat de descobrir un seguit de racons de muntanya poc habituals, que fan de nexe d'unió entre indrets molt més freqüentats. Molta gent s'ha acostat fins al Canigó, o fins a Ulldeter, però no tanta ha descobert les Esquerdes de Rojà i el Pla Guillem, per exemple, que són dos miradors excepcionals dels dos costats del Pirineu. Ens permet conèixer el Pirineu Oriental amb molta profunditat.

Com definiries la travessa en una frase?

XG: La Refugis del Torb és una experiència vital única que ens permet unir tres dels indrets de més tradició de l'excursionisme català: Núria, Ulldeter i el Canigó, i totes les valls i racons que els entrelliguen.

Heu tingut suport dels organismes oficials en l'organització de la travessa? Us heu sentit recolzats?

XG: La veritat és que ens ho hem fet tot ben sols. El suport l'hem rebut més aviat de part de l'excursionista aficionat.

Ara (aquest 2014) llenceu una nova proposta: el Tour del Canigó. Quins són els punts forts d'aquesta travessa?

XG: És un concepte diferent a Refugis del Torb. Tot i que les distàncies són semblants, l'extensió de terreny és menor, i aprofundeix molt més en la descoberta de tots els racons de la Muntanya Sagrada dels Països Catalans. No es tracta d'anar-hi de passada, sinó de conèixer els quatre costats del massís i de gaudir de les vistes que ens ofereix, des del mar fins a l'Alt Pirineu. Les quatre orientacions geogràfiques de les quatre etapes, l'elevat gradient altitudinal i la proximitat de la Mediterrània converteixen la travessa en un gran espectacle de diversitat florística. Des dels 892 als 2.784 metres d'altitud, els corriols s'endinsen en profundes fagedes atlàntiques carregades de molses, en boscos arbustius més propis del secà i passen pels perfils abruptes del Pirineu més escarpat.

I de cara al futur, teniu en ment algun projecte nou?

XG: Els nous projectes mai deixen de venir-nos al cap, no pararíem mai. Però ara hem de cuidar aquests dos que hem començat, i fer-los créixer per a què puguin tirar endavant.

En què és diferencia la Refugis del Torb de les altres propostes de rutes per etapes que els aficionats a la muntanya poden trobar als Pirineus?

XG: Totes les rutes tenen el seu atractiu, i totes han estat dissenyades perquè tenen una unitat vertebradora, d'entrada, paisatgística o biogeogràfica. El que sí que ens fa il·lusió destacar a nosaltres és que els nostres productes no estan plantejats només com a un desafiament esportiu. Ens interessa molt el marc històric i cultural dels territoris per on passen les etapes, així com els seus valors naturals. I per això fem un esforç important de difusió d'aquests aspectes als nostres webs www.refugisdeltorb.com i www.tourdelcanigo.com, vinculant els paratges a llibres que els tenen com a escenari, a poetes que s'hi han inspirat, o a capítols de la nostra història que hi han transcorregut. Ens fa especial il·lusió unir les comarques pirinenques dels dos costats de la frontera, unir-nos amb el nord dels Països Catalans, amb qui tants aspectes culturals i tradicionals hem tingut sempre en comú, però amb qui tant ens hem donat l'esquena en molts aspectes. Amb aquestes rutes trenquem la frontera i acoblem aquests territoris germans en una única vivència. Ens encanta oferir-ho com a un producte únic d'un únic país.


Consulta les rutes i els avantatges de Rutes Pirineus al Ripollès